Udland

40 millioner amerikanere risikerer at blive hjemløse - bevægelse kræver stop af husleje

Huslejekrisen forstærker indtrykket af, at USA er på vej i den forkerte retning og kan gavne demokraterne, mener USA-analytiker.

USA er måske på vej ud i den største krise for boliglejere i amerikansk historie.

Op mod 40 millioner amerikanere er i risiko for at ende på gaden i løbet af de kommende måneder som følge af den høje arbejdsløshed.

Det vurderer den internationale organisation The Aspen Institute.

Millioner af amerikanere har mistet deres job på grund af coronakrisen, og det gør det svært for mange at betale husleje.

Samtidig frygter mere end 30 procent af amerikanske lejere, at de ikke kan betale husleje næste måned.

Husleje-strejke og protester

Krisen har affødt en række protester i de store byer over hele USA.

Her går aktivister i Cancel Rent-bevægelsen (stop husleje, red.) på gaden med slogans som ’No jobs, no rent’ (ingen arbejde, ingen husleje, red.) og ’Housing is a human right’ (et hjem er en menneskerettighed, red.).

Aktivisterne vil have udlejere til at suspendere huslejen for dem, der er hårdest ramt af krisen, og opfordrer lejere til ikke at betale husleje, indtil en løsning er fundet.

I byer som New York og Philadelphia er bevægelsen lykkes med at koordinere en strejke i huslejer hos næsten 200.000 lejere, skriver The Atlantic.

Folk stadig ikke beskyttet mod at blive smidt på gaden

Protesterne kommer, efter at politiske forhandlinger om en ny redningspakke til den amerikanske økonomi er gået helt i stå.

Den 31. juli udløb den aftale, der hidtil havde hjulpet amerikanere, som havde mistet sit job på grund af coronakrisen.

Lørdag meddelte præsident Donald Trump, at han har underskrevet et dekret uden om Kongressen om coronahjælp til amerikanske borgere, der blandt andet skal sikre dem ekstra 400 dollars om ugen i arbejdsløshedshjælp på grund af corona. Den tidligere aftale gav amerikanerne 600 dollars om ugen i hjælp.

Dekretet giver en betydeligt mindre hjælp til borgerne end det, demokraterne havde foreslået, og løsningen får kritik fra flere sider for at være for uklar.

- Folk hører om udvidelsen af hjælpen og tror, at de er beskyttede. Men det er bare ikke tilfældet. Folk bliver stadig smidt på gaden, siger Jamos Mobley, advokat ved Legal Aid Society, en non-profit juridisk organisation til NPR.

- Jeg tror, at vores næste pandemi, hvis intet bliver gjort, bliver en hjemløshedspandemi.

Krisen kan gavne venstrefløjen

USA’s præsident, Donald Trump, har ellers gjort meget ud af at signalere, at han vil holde hånden under befolkningen.

Men selv med det nye dekret ligger udsigterne til hjemløshed fortsat og lurer for mange amerikanere.

Over halvdelen af alle amerikanere lever økonomisk fra måned-til-måned og er ikke i stand til at betale den næste måneds husleje, hvis de risikerer at miste deres arbejde.

Ifølge TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er krisen på boligområdet groft sagt en foræring til Joe Biden, både i valgkampen og hvis han går hen og vinder præsidentvalget, for krisen er et tydeligt bevis på, at landet er på vej i den forkerte retning.

- På venstrefløjen er det her et drømmescenarie med en trist baggrund, fordi krisen har blotlagt de voldsomme strukturelle problemer, der var i forvejen i USA, siger han.

- På housing-området er det her næsten et George Floyd-øjeblik, og folk vil sige, at i verdens rigeste land burde det her ikke kunne ske.

Vi har brug for din hjælp til at gøre vores dækning af det amerikanske valg bedre. Hjælp os ved at svare på ét spørgsmål.