- Vores land ender med at hænge i laser, og det samme gør vores omdømme verden over

USA og dets omdømme er faldet fra hinanden under Donald Trump, sagde Kamala Harris i sin første tale som Demokraternes vicepræsidentkandidat.

Donald Trump er ikke "god nok til jobbet" som USA's præsident.

Det var budskabet fra Kamala Harris, da hun onsdag gik til angreb på Trump ved det første kampagnearrangement sammen med Joe Biden som henholdsvis Demokraternes vicepræsidentkandidat og præsidentkandidat.

- USA skriger på lederskab, men alligevel har vi en præsident, der bekymrer sig mere om sig selv end de mennesker, der valgte ham, sagde hun.

Joe Biden og Kamala Harris lancerede deres kampagne i gymnastiksalen på Alexis I DuPont High School i delstaten Delaware - samme sted hvor Joe Biden stemte på sig selv og Barack Obama, da Demokraterne vandt i 2012.

Men onsdag var det Kamala Harris, der for alvor stjal rampelyset.

Det er, hvad der sker, når vi vælger en mand, der bare ikke er god nok til jobbet

Kamala Harris, Demokraternes vicepræsidentkandidat.

Ødelagde arven fra Obama

I sin tale kritiserede Kamala Harris i skarpe vendinger, hvordan Trump har tacklet coronakrisen i USA og den økonomiske krise, der er fulgt med.

Arbejdsløsheden er tredoblet til 16 millioner, og mange amerikanere forsøger desperat at holde fattigdom og hjemløshed fra døren.

Specielt her i starten af august, hvor den støtteordning, hvormed USA's arbejdsløse kunne få en check på 600 dollar - svarende til 3800 kroner - om ugen, er løbet ud, og politikerne i Washington D.C. ikke kan enes om en ny.

Kamala Harris lagde ansvaret for fødderne af Donald Trump.

- Han arvede den længestvarende økonomiske ekspansion i historien fra Barack Obama og Joe Biden, sagde hun.

- Og så, som med alt andet han har arvet, kørte han den i sænk.

Lyn-analyse

De markedsfører sig som ”den gode samvittigheds”-præsidentpar. Den gode samvittighed forstået som dem, der husker hvordan USA var, før Donald Trump blev præsident. Et USA, hvor alle har lige chancer - i hvert fald på papiret - og et USA, hvor man gør mere for at samle end for at splitte. Derudover skal hun banke begejstring og entusiasme ind i Bidens valgkampagne, og det virker allerede. De seneste døgn er der kommet flere penge i kassen hos Biden-kampagnen end nogensinde før, og det vidner om, at de demokratiske græsrødder er stærkt begejstrede for hende som hans makker.

Et USA i laser

Samtidig kæmper mange stater med stigende smittetal.

Specielt blandt unge og børn. På landsplan steg smitten med 40 procent de seneste to uger af juli hos børn under 18 år, viser en rapport fra en amerikansk fagforening for børnelæger, få uger før sommerferien er slut.

- Vores land ender med at hænge i laser, og det samme gør vores omdømme verden over.

Kamala Harris, Demokraternes vicepræsidentkandidat.

Knap 5,2 millioner amerikanere er blevet smittet med coronavirus, og af dem er over 165.000 døde - mange af dem afskåret fra deres pårørende, der aldrig fik chancen for at sige farvel, som Kamala Harris understregede.

- Det er, hvad der sker, når vi vælger en mand, der bare ikke er god nok til jobbet, sagde hun.

- Vores land ender med at hænge i laser, og det samme gør vores omdømme verden over.

Hvad Demokraterne ville gøre anderledes, kom hverken hun eller Joe Biden ind på.

I stedet tjente deres taler som eksempler på, hvordan de har tænkt sig at angribe Donald Trump og Republikanerne i valgkampen op til præsidentvalget i USA 3. november.

Et historisk valg

Joe Biden valgte tirsdag Kamala Harris som sin vicepræsidentkandidat.

Kamala Harris, der er demokratisk senator i Californien, har ellers tidligere kæmpet mod Joe Biden om at blive Demokraternes præsidentkandidat. En kamp hun trak sig fra i december.

I stedet har hun nu skrevet historie. Som datter af en mor fra Indien og far fra Jamaica er hun den første kvindelige sorte vicepræsidentkandidat, den første sydasiatiske kvindelige vicepræsidentkandidat, og blot den tredje kvindelige vicepræsidentkandidat nogensinde i USA.

55-årige Kamala Harris er uddannet jurist og har tidligere været statsanklager i San Fransisco og justitsminister i delstaten Californien - jobs, som man bliver politisk valgt til i USA.

Vi har brug for din hjælp til at gøre vores dækning af det amerikanske valg bedre. Hjælp os ved at svare på ét spørgsmål.