Coronavirus

Dansk ekspert efter fund af coronavirus på kyllingekød: Kan udgøre hotspot for smitte

De danske fødevaremyndigheder skal op i gear og straks teste danske kyllinger for corona, mener ekspert.

Rettelse: Det er blevet præciseret, at det er i overfladeprøver, at der er blevet fundet coronavirus.

Der er grund til bekymring efter kinesisk fund af coronavirus i overfladeprøver fra kyllingevinger, mener Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

- Fundet rejser en lang række store og vigtige spørgsmål. Hvis der findes corona i levende kyllinger, kan de udgøre et hotspot for smitte, og det kan blive en bombe under den industrielle kyllingeproduktion, siger han til TV 2.

Kyllingevingerne blev importeret fra Brasilien til den sydlige kinesiske by Shenzhen og blev torsdag testet positiv for coronavirus. Det fik de lokale kinesiske myndigheder til at frygte ny coronasmitte fra kød, og borgerne er blevet bedt om at være ekstra forsigtige med at indtage frossent kød, skriver Channel NewsAsia.

Der er stadig en lang række uopklarede spørgsmål omkring det kinesiske fund, mener Hans Jørn Kolmos.

Han efterlyser flere oplysninger fra de kinesiske myndigheder, blandt andet om kyllingerne er blevet smittet i levende tilstand, om der er tale om ganske få viruspartikler, eller om det er mere udbredt.

Fødevarestyrelsen skal træde i karakter

Ifølge Hans Jørn Kolmos har de danske myndigheder et stort ansvar efter opdagelsen af coronavirus i kyllingekød.

- Borgerne er i deres fulde ret til at kræve, at myndighederne går ind i sagen og undersøger, om lignende kan findes på danske kyllinger, siger han.

Hans Jørn Kolmos mener desuden, at Fødevarestyrelsen generelt har spillet en for passiv rolle i corona-forløbet og nu bør træde i karakter.

- Fødevarestyrelsen skal op i gear, hidtil har de været meget utilbøjelige til at kigge på fødevarer og afvist det som smittekilde.

Fødevarestyrelsen: - Vi tester ikke fødevarer

Hos Fødevarestyrelsen følger man det kinesiske fund med interesse, men afviser, at man har siddet på hænderne:

- Vi tager covid-19 meget alvorligt. Men vi vurderer, at risikoen for smitte gennem fødevarer er yderst lille. Det gør vi på baggrund af de meldinger, som vi får fra Verdenssundhedsorganisationen WHO og EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet .red), siger Nikolas Kühn Hove, beredsskabschef i Fødevarestyrelsen, til TV 2.

Ifølge Nikolas Kühn Hove er der ikke registreret nogen smitte gennem fødevarer endnu, og da covid-19 er en luftbåren sygdom, har fokus heller ikke været der fra myndighedernes side:

- Vi tester ikke fødevarer for coronavirus. Netop fordi Sundhedsstyrelsen ikke har bedt os om det. Der er dog andre sygdomme, som vi tester for - eksempelvis salmonella, siger han.

Nikolas Kühn Hove fremhæver, at blandt andet kylling og fisk- og skaldyr bliver testet, og at god hygiejne er yderst vigtig i behandlingen af fødevarer. Også hvis det handler om at mindske smitte med coronavirus.

God køkkenhygiejne er afgørende

Samme melding kommer fra Hans Jørn Kolmos.

Indtil der kommer mere information fra de kinesiske og danske myndigheder, er hans opfordring til danskerne: Med god køkkenhygiejne kommer vi langt.

I Danmark er man vant til, at kød kan indeholde bakterier, såsom salmonella, og det meste kan klares med god hygiejne, mener Hans Jørn Kolmos.

- Her menes de klassiske råd: Steg igennem, kog, vask hænder hyppigt og lad være med at skære salat på samme spækbræt, som du har skåret kød på, siger han.

Det er det bedste, danskerne kan gøre, indtil der forhåbentlig kommer mere viden på området snart, mener Hans Jørn Kolmos.