'Den lille pige' rystede Biden ‚Äď nu skal hun sikre ham sejren over Trump

16x9
Demokraternes Joe Biden har valgt Kamala Harris som sin vicepræsidentkandidat. Foto: Alex Edelman / Scanpix Denmark

Portr√¶t: Kamala Harris kan skrive historie og blive b√•de den f√łrste kvindelige og den f√łrste sorte vicepr√¶sident i USA's historie.

Det var formentlig √łjeblikket, hvor mange amerikanere for f√łrste gang rigtig lagde m√¶rke til navnet.

Med sine forberedte, detaljerede noter i hånden havde Kamala Harris skytset klar, og hun udviste ingen tålmodighed over for justitsminister Jeff Sessions, der sad over for hende.

Det kan godt v√¶re, at du er den f√łrste, men s√łrg for, at du ikke er den sidste

Kamala Harris

Eller rettere, han sad foran Senatets efterretningskomité, som Harris er en del af, da han afgav vidneforklaring om sit forhold til russiske repræsentanter under valgkampen i 2016.

Men det var den tidligere statsanklager i Californien, som gjorde sig bem√¶rket i den tv-transmitterede h√łring.

Smilende, men bestemt, afbr√łd hun igen og igen justitsministeren, som if√łlge Harris undveg at svare p√• hendes sp√łrgsm√•l.

Efter tre og et halvt minut blev det for meget for Sessions.

- Jeg kan ikke klare at blive skyndet s√•dan p√•. Det g√łr mig nerv√łs, l√łd det fra landets justitsminister.

Klippet fra h√łringen i juni 2017 gik hurtigt viralt, og det efterlod b√•de politiske venner og modstandere med et klart billede af, at her var en kvinde, man ikke s√•dan lige l√łb om hj√łrner med. Og skulle de v√¶re i tvivl, blev billedet bekr√¶ftet under h√łringerne, da h√łjesteretsdommer Brett Kavanaugh skulle godkendes.

Det er blandt andet denne egenskab, der har gjort, at den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, nu har udnævnt hende til sin vicepræsidentkandidat.

Det oplagte valg

Faktisk var 55-årige Kamala Harris det nok mindst overraskende valg, som Joe Biden kunne have taget, da han efter længere tids spekulationer langt om længe satte navn på sin makker ved præsidentvalget i november.

I vidt omfang passede hun perfekt ind i forhold til de punkter, der har v√¶ret p√• Bidens √łnskeseddel. Kvinde, tjek. Sort, tjek. Erfaren, tjek. Kendt i den brede offentlighed, tjek. Yngre (i hvert fald sammenlignet med Bidens 77 √•r), tjek.

Skulle man alligevel være i tvivl, kan man bare kaste et blik på den notesblok, som Biden selv - enten ved en fejl eller helt bevidst - blev fotograferet med for nylig.

Under et v√¶lgerm√łde for to uger siden fangede en AP-fotograf dette foto af Joe Bidens notesblok. √ėverst st√•r Kamala Harrris' navn.
Under et v√¶lgerm√łde for to uger siden fangede en AP-fotograf dette foto af Joe Bidens notesblok. √ėverst st√•r Kamala Harrris' navn. Foto: Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix

Kamala Harris' navn stod √łverst p√• blokken, og nedenunder stod oplistet en lang r√¶kke positive kvalifikationer. Blandt andet fremgik det, at Biden har stor respekt for Harris, at hun er talentfuld, at hun har st√łttet hans kampagne, og at han ikke b√¶rer nag til hende.

Det sidste punkt er måske meget godt.

Inden Kamala Harris droppede ud af r√¶set om selv at blive demokraternes pr√¶sidentkandidat, var det nemlig hende, der f√łrte an i et markant angreb p√• Joe Biden i valgkampens f√łrste tv-debat for et √•r siden.

Den lille pige

Som debattens eneste sorte kandidat gik Harris til Biden i en personlig tale, hvor hun fortalte, at Bidens ord om to senatorer, der var tilhængere af raceadskillelse, havde såret hende.

Hun langede ud efter Biden for at have v√¶ret imod at oph√¶ve raceadskillelsen i amerikanske skoler i 1960'erne og 70'erne, hvor man i busser begyndte at k√łre sorte b√łrn til skoler i 'hvide' skoledistrikter og omvendt.

- Der var en lille pige i Californien, som var en del af den anden klasse p√• sin skole, der blev integreret, og hun blev k√łrt i bus til skole hver dag. Og den lille pige var mig.

Efter debatten delte Kamala Harris p√• Twitter dette foto af sig selv som barn. Hun blev i bus k√łrt fra sit overvejende sorte kvarter i den lavere middelklasse til en skole i et mere velstillet, hvidt kvarter.
Efter debatten delte Kamala Harris p√• Twitter dette foto af sig selv som barn. Hun blev i bus k√łrt fra sit overvejende sorte kvarter i den lavere middelklasse til en skole i et mere velstillet, hvidt kvarter. Foto: Kamala Harris / Privatfoto

Angrebet rystede Joe Biden, der kaldte hendes kommentarer for en "fejlkarakteristik af min holdning".

√ėjeblikket i tv-debatten gav kortvarigt Harris medvind i meningsm√•lingerne, men tendensen vendte hurtigt, og i december meldte hun sig endegyldigt ud af kapl√łbet og trak sit kandidatur.

Vil ikke puttes i kasser

Angrebet på Biden var også opsigtsvækkende, da Kamala Harris brugte sin race. Hun er datter af en indisk mor og en jamaicansk far, der blev skilt, da hun var syv år.

Tidligere har hun i et interview med The Washington Post forklaret, at hun beskriver sig selv som "amerikaner", og at hun ikke mener, at politikere skal passe ind i bestemte kasser på baggrund af deres hudfarve eller baggrund.

- Min pointe er: Jeg er den, jeg er. Det er jeg afklaret med.

At Harris som hverken sort eller kvinde vil puttes i en bestemt kasse kom også til udtryk, da tidligere præsident Barack Obama engang kaldte hende "den klart bedst udseende statsanklager i landet". Hans pointe skulle vist have været, at de fleste andre i samme funktion var ældre, hvide mænd, men kommentaren blev af mange opfattet som sexistisk, og Obama endte med at beklage.

- Hvis der er én ting, der mere end noget andet kan drive hende til vanvid, er det at blive reduceret til en demografisk stereotyp, har Kamala Harris' mangeårige rådgiver Sean Clegg fortalt til magasinet The New Yorker.

Gennem √•rene er Harris gentagne gange i medierne blevet kaldt 'den kvindelige Obama', men da en journalist sidste √•r spurgte hende til at videref√łre arven fra Obama, der var USA's f√łrste farvede pr√¶sident, svarede hun:

- Jeg har min egen arv.

Kamala Harris vil som vicepr√¶sident blive k√łrt i stilling som en mulig kommende pr√¶sident. S√¶rligt hvis 77-√•rige Biden g√łr alvor af sine overvejelser om ikke at ville sidde i embedet i flere valgperioder.
Kamala Harris vil som vicepr√¶sident blive k√łrt i stilling som en mulig kommende pr√¶sident. S√¶rligt hvis 77-√•rige Biden g√łr alvor af sine overvejelser om ikke at ville sidde i embedet i flere valgperioder. Foto: Robyn Beck / Ritzau Scanpix

Race-sp√łrgsm√•let lurer

Race vil altid v√¶re et vigtigt tema i USA, og i forl√¶ngelse af Black Lives Matter-bev√¶gelsen og debatten om politibrutalitet mod sorte amerikanere, vil det efter alt og d√łmme ogs√• spille en rolle i den kommende valgkamp.

Her er meningerne splittede, i forhold til om Kamala Harris er en fordel eller ulempe for Joe Biden.

For godt nok repræsenterer Harris det voksende antal amerikanere med minoritetsbaggrund, men samtidig er hun fra sin fortid som offentlig anklager kendt for en hård linje over for kriminalitet, og hun er tidligere blevet kritiseret for ikke at have gjort nok mod politivold.

- Kamala Harris havde i Californien et ry for at v√¶re en anklager og statsanklager, som ventede frem for at lede, og som √©n, der √¶ndrede holdning til kontroversielle emner, n√•r hun s√•, hvad der var politisk gangbart, l√łd det i en leder i avisen Sacramento Bee i juni i √•r.

Kamala Harris var en fremtrædende statsanklager i Californien fra 2011 til 2017, hvor hun blev valgt til det amerikanske senat.
Kamala Harris var en fremtrædende statsanklager i Californien fra 2011 til 2017, hvor hun blev valgt til det amerikanske senat. Foto: Mark Ralston / Scanpix Denmark

Andre har fremh√¶vet, at hun rent faktisk fik gennemf√łrt flere vigtige initiativer. Ofte fremh√¶ves 'Back on Track'-programmet, der sikrer, at f√łrstegangsforseelser med narkotika ikke skal resultere i f√¶ngselsstraf, hvis man f√•r sig en uddannelse.

Hendes st√łrste bedrift bliver betegnet som projektet 'Open Justice', der g√łr en lang r√¶kke data om kriminalsager offentligt tilg√¶ngelige, herunder antallet af d√łdsfald og tilskadekomne i politiets varet√¶gt.

- Jeg skal v√¶re den f√łrste til at sige, at jeg ikke gjorde nok, sagde Harris i et interview med The New Yorker sidste √•r.

Men hun afviser, at hun f√łrst sent i sin karriere er g√•et ind i sagen om retsreformer.

- Jeg l√¶rte ikke om fejlene i retssystemet p√• universitetet eller gennem min jurauddannelse eller ved at l√¶se om det. Jeg voksede op med kendskab til fejlene, og hvordan de uproportioneret p√•virkede det sorte samfund. Da jeg blev anklager, var jeg fuld bevidst om, hvad der var n√łdt til at blive gjort, sagde hun til The New Yorker.

Kan skrive historie

Frem mod præsidentvalget i november kan Kamala Harris' minoritetsbaggrund næppe undgå at blive et tema.

Barack Obama er b√•de den f√łrste og hidtil eneste sorte amerikaner til at blive valgt som landets pr√¶sident eller vicepr√¶sident, og aldrig f√łr er en kvinde blevet valgt til et af landets to h√łjeste embeder.

Hillary Clinton var præsidentkandidat i 2016, og ved valgene i 1984 og 2008 var henholdsvis demokraten Geraldine Ferraro og republikaneren Sarah Palin opstillet som deres partis vicepræsidentkandidater. I alle tre tilfælde tabte partiet med en kvindelig kandidat valget.

Joe Biden og Kamala Harris krydsede klinger under valgkampen, da de begge var kandidater til præsidentposten. Nu står de på samme side.
Joe Biden og Kamala Harris krydsede klinger under valgkampen, da de begge var kandidater til præsidentposten. Nu står de på samme side. Foto: Jim Watson / Ritzau Scanpix

Harris har derfor statistikken imod sig, men lykkedes det hende sammen med Joe Biden og Det Demokratiske Parti at vippe Donald Trump af pinden, vil det ikke v√¶re f√łrste gang, hun bryder barrierer ned.

I 2003 vandt hun sit f√łrste valg, da hun blev ny distriktsanklager i San Francisco, og samtidig blev hun b√•de den f√łrste kvinde og den f√łrste sorte person til at besidde posten.

Da hun i 2010 blev valgt som delstaten Californiens n√¶ste statsanklager, var det igen som b√•de f√łrste kvinde og f√łrste sorte. Og i 2016 blev hun den dengang kun anden sorte kvinde til at blive valgt til Senatet.

Med sin indiske mor kan hun i november ogs√• blive den f√łrste med asiatisk baggrund til at blive valgt til en af de to magtfulde poster.

Betydningen af det kommende præsidentvalg og sin egen rolle er Kamala Harris helt sikkert meget bevidst om, hvilket også hendes motto vidner om. Et motto, hun har taget fra sin egen mor:

- Det kan godt v√¶re, at du er den f√łrste, men s√łrg for, at du ikke er den sidste.

Vi har brug for din hj√¶lp til at g√łre vores d√¶kning af det amerikanske valg bedre. Hj√¶lp os ved at svare p√• √©t sp√łrgsm√•l.