Udland

Minister advarer: Kina vil gøre os til det næste Hongkong

Taiwan er under pres og nødt til at kæmpe imod, for at demokratiet kan sejre, siger udenrigsminister Joseph Wu under historisk besøg.

Kina forsøger at forvandle Taiwan til et nyt Hongkong, advarede ø-nationens udenrigsminister tirsdag.

Udtalelsen faldt på et pressemøde i forbindelse med et sjældent officielt besøg fra USA i det østasiatiske land. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Her fortalte udenrigsminister Joseph Wu, at Taiwan lever under en konstant trussel om at få frataget sin frihed.

- Presset på vores dagligdag er blevet øget, i takt med at Kina fortsætter med at presse Taiwan til at acceptere sine politiske forhold. Forhold, som vil forvandle Taiwan til det næste Hongkong, siger Joseph Wu.

Hongkong blev i 1997 lovet 50 år med delvist selvstyre efter devisen "ét land, to systemer". Det skete, da regionen overgik fra at være en britisk koloni til at tilhøre Kina.

Men ifølge lokale kritikere, ngo'er og mange vestlige lande strammer Kina allerede nu skruen og indskrænker rettighederne i Hongkong før tid.

Blandt andet har det medført international kritik, at Kina har indført en skrap sikkerhedslov, der for eksempel vil gøre det ulovligt at vise støtte til Hongkong, Taiwan, Xinjiang og Tibet.

Har afvist kinesisk tilbud

Sikkerhedsloven har allerede ført til anholdelse af flere aktivister og demokratiforkæmpere i Hongkong, senest den højtprofilerede, Kina-kritiske avisejer Jimmy Lai.

Anholdelsen har fået USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, til at beskylde Kinas regering i Beijing for at forbryde sig mod basale rettigheder og friheder i Hongkong.

Derudover har regeringen i Hongkong udelukket en række oppositionspolitikere fra det lokale parlamentsvalg, som skal afholdes i september.

Det er forhold som disse, der vækker bekymring i Taiwan, som siden 1949 har fungeret som selvstændigt land, men som Kina officielt betragter som en del af det kinesiske styre.

Kina vil ikke tolerere nogen forsøg på at skabe uafhængighed og har tilbudt Taiwan at høre under devisen "et land, to systemer”, men har tidligere også slået fast, at Taiwan vil komme under kinesisk styre ved magt, hvis det er nødvendigt.

- Det handler ikke bare om Taiwans landestatus, men om at fastholde demokratiet overfor autoritær aggression. Taiwan er nødt til at vinde disse kampe, så demokratiet kan sejre, siger Joseph Wu.

Taiwans præsident, Tsai Ing-wen og partiet DPP vandt i januar parlamentsvalget stort og lovede at gå imod Kina. Præsidenten har afvist tanken om at høre under Kina og mener, at de to lande skal leve side om side.

Besøg vækker vrede i Kina

Det er USA’s sundhedsminister, Alex Azar, der i øjeblikket er på et historisk besøg i Taiwan. Her har han blandt andet rost landets håndtering af coronakrisen.

Det er første gang, at en amerikansk minister er på officielt besøg i Taiwan siden 1979, hvor de diplomatiske forbindelser officielt blev afbrudt mellem USA og Taiwan.

Kina har fordømt det amerikanske ministerbesøg i Taiwan og kaldt det for en trussel mod "fred og stabilitet".

Besøget øger dermed spændingerne mellem USA og Kina, der er blevet forstærket de seneste måneder og år.

De to stormagter ligger i åben handelsstrid, og den globale coronapandemi synes at have forværret forholdet mellem landene.

Ifølge Taiwan sendte Kina mandag et kampfly indover de facto-grænsen mellem de to lande, kort inden Azar mødtes med Taiwans præsident.