USA valg 2020

Joe Biden vælger Kamala Harris som vicepræsidentkandidat

 Kamala Harris  Pool / Ritzau Scanpix

Den 55-årig senator er kendt som en skarp debattør, men elendig til at føre valgkamp, fortæller TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

Joe Biden har nu valgt sin vicepræsidentkandidat.

Det bliver senator Kamala Harris fra Californien.

- Jeg har den store ære at meddele, at jeg har valgt Kamala Harris - en frygtløs fighter og en af landets fineste embedsmænd - som min vicepræsidentkandidat, skriver Biden på Twitter.

Kamala Harris siger selv, at hun er beæret over at blive valgt.

- Joe Biden er manden, der kan samle amerikanerne, siger hun.

Den demokratiske senator fra Californien forsøgte selv at blive Det Demokratiske Partis præsidentkandidat.

Fra starten vakte den 55-årige sorte kvindes kandidatur begejstring, men det lykkedes hende aldrig at få nogen opbakning af betydning i meningsmålingerne, og i december trak hun sig som kandidat og valgte senere at støtte Joe Bidens kandidatur.

- Skal dække præsidentens ryg

Joe Biden er selv tidligere vicepræsident for daværende præsident Barack Obama, og han har offentligt forklaret, hvilke egenskaber han anser for vigtige for en vicepræsident.

- Det skal være en, der altid dækker præsidentens ryg, siger han.

Og så lægger Joe Biden vægt på, at han vil have en vicepræsident, der tør være ærlig over for ham:

- Man skal have en hos sig, som man ved altid vil sige det, hvis vedkommende synes, man tager fejl, siger Joe Biden.

Lyn-analyse

Nogle gange er det simple svar også det rigtige svar.

Kamala Harris var det sikre kort og hele vejen igennem favoritten til at blive Joe Bidens vicepræsidentkandidat. Endda før Biden besluttede sig for, at hans running mate skulle være en kvinde.

Var hun ikke floppet som præsidentkandidat, havde der næppe været den store tvivl om, at det blev Harris. Det gjorde det så alligevel i sidste ende, og dermed har demokraterne nu en decideret tronfølger i 2024 eller 2028.

Ligeledes vil man hos demokraterne være trygge ved tanken om en præsident Harris, skulle dette blive nødvendigt i de kommende år.

TV 2s korrespondent i USA Jesper Steinmetz noterer sig, at Joe Biden med sit valg viser, at han ikke er en mand, der bærer nag.

- Under den første demokratiske kandidatdebat i juni 2019 gik Kamala Harris målrettet efter struben på Joe Biden og anklagede ham for som senator at have gennemført lovgivning, der var direkte racistisk og betød, at det var sværere for sorte børn at gå i skole med hvide børn. Mange tog det ilde op og kaldte det upassende, men Kamala Harris trak på skuldrene og sagde: ”Sådan er politik”, fortæller Jesper Steinmetz.

- Et historisk øjeblik

Senatoren fra Californien betegnes som en skarp debattør, men til gengæld som lidt af en politisk opportunist, der har vekslet mellem at ligge på Det Demokratiske Partis midte og på partiets venstrefløj.

Og nok så vigtigt viste hun sig – med Jesper Steinmetz’ ord – at være "elendig til at føre valgkamp".

- Men vi skal også lige stoppe op og huske på, at det her er et historisk øjeblik. Hun bliver den første kvindelige, sorte vicepræsidentkandidat og blot den tredje kvindelige vicepræsidentkandidat, fortæller han.

Modstanderne i Det Republikanske Parti har været hurtige til at fokusere på Kamala Harris som en radikal repræsentant for den yderste venstrefløj:

- Hun er et levende bevis på, at Joe Biden er en tom skal, der er ved at blive fyldt op af den radikale venstrefløjs ekstreme program, lyder det i en kommentar fra Donald Trumps kampagnestab.