WHO: Lande som Danmark skal reagere massivt på lokale coronaudbrud

Coronasmitte vil blive ved med at dukke op lokalt. Det er afgørende, at de ikke får lov at brede sig nationalt, siger Verdenssundhedsorganisationen.

I vesteuropæiske lande som Danmark afhænger kampen mod coronasmitten nu af, hvor hurtigt myndighederne kan reagere på uventede, lokale smitteudbrud, som dem Danmark netop har set steder som Ringsted og Aarhus.

Sådan lyder beskeden fra verdenssundhedsorganisationen WHO på et nettransmitteret pressemøde fra hovedkvarteret i Geneve i dag.

- Når smitten generelt er nede på et lavt niveau, så kan det ikke undgås, at der kommer udbrud. Hvor effektiv man er overfor disse lokale udbrud afhænger af, hvor meget myndighederne har forberedt overvågningen, smittesporingen og mulighederne for at isolere folk, siger WHO’s krisechef Mike Ryan.

WHO vurderer, at landene i Vesteuropa generelt har fået styr på coronasmitten, men at man er begyndt at slække på agtpågivenheden.

- Hvis du svækker din indsats overfor virus, så begynder det at sprede sig igen. Det er virkeligheden. Derfor siger vi til landene i Europa: Hold presset på virus. Hold det hele tiden nede, siger Mike Ryan.

Lokal smitteopsporing

Det afgørende er, at myndighederne reagerer hurtigt på lokale smitteudbrud. Og det kræver ifølge WHO den erkendelse, at lokale smitteudbrud er uundgåelige, og at myndighederne har forberedt sig på, at de vil dukke op. Det betyder, at man skal sørge for at have gode data om smittespredningen på lokalt plan, have evnen til hurtigt at omstille sin teststrategi og evnen til hurtigt at stable en lokalindsats på benene.

- Få det lokale udbrud under kontrol, og gå videre til det næste lokale udbrud. Det er virkeligheden. Så man kan undgå en opblussen på nationalt plan, der allerede har gjort så megen økonomisk skade, siger Mike Ryan.

WHO har konstateret, at coronasmitten ikke har vist nogle tegn på sæsonudsving ligesom almindelig influenza, der mest spredes om vinteren. Derfor forudser WHO, at indsatsen mod coronasmitte skal fortsætte med samme styrke i lang tid.

På lang sigt er krisechef Mike Ryan dog ikke i tvivl om, at man får kontrol med det, han kalder ”den brutale coronavirus”.

- Den er brutal i sin enkelthed. Den er brutal i sin ondskab. Men den har ikke nogen hjerne. Vi har hjerner, og vi kan overliste noget, der ikke har en hjerne. Selv om vi godt nok ikke har klaret det så godt indtil nu, siger han.