Udland

Nye demonstrationer efter tvivlsomt valg i Hviderusland

Vesten kritiserer valget og den hårde behandling af demonstranterne, men "Europas sidste diktator" afviser al indblanding udefra.

Mandag aften er der nye uroligheder i Hviderusland efter søndagens præsidentvalg, som landets mangeårige leder Alexander Lukasjenko ifølge det officielle valgresultat vandt med omkring 80 procent af de afgivne stemmer.

Oppositionen kalder imidlertid det resultat for grov valgsvindel, rapporterer Reuters fra Hvideruslands hovedstad Minsk.

- Selvfølgelig anerkender vi ikke dette resultat, siger Svetlana Tikhanouskaya, der med knap ti procent af stemmerne var den af oppositionens kandidater, der klarede sig bedst.

Ligesom søndag aften var demonstranterne igen i gaderne mandag i Minsk og andre større hviderussiske byer, hvor de blev mødt af et stort opbud af sikkerhedsstyrker. Her mistede demonstrant livet, da en bombe eksploderede i hænderne på ham

Ifølge det hviderussiske indenrigsministerium har sikkerhedsstyrkerne tilbageholdt omkring 3000 demonstranter under de to dages uroligheder, skriver det russiske nyhedsbureau RIA. Mandag aften blev mindst 30 demonstranter anholdt.

Præsident Alexander Lukasjenko har styret Hviderusland siden 1994 og bliver kaldt ”Europas sidste diktator”.

Op til valget blev flere af hans modkandidater anholdt og forhindret i at stille op. I stedet valgte flere af kandidaternes ægtefæller at stille op i sidste øjeblik.

Det gjaldt blandt andet Svetlana Tikhanovskaja, hvis mand har været tilbageholdt af myndighederne, siden han valgte at stille op som præsidentkandidat.

I stedet stillede Svetlana Tikhanovskaja, der er tidligere engelsklærer, så i sidste øjeblik op som kandidat og endte med at blive Lukasjenkos vigtigste udfordrer. Hun siger selv, at hun er valgets retmæssige vinder:

- Vælgerne traf i går et valg, men myndighederne hørte os ikke. De har brudt med folket, sagde hun på en pressekonference mandag.

Alexander Lukasjenko tidligere på året i uniform i anledning af en mindehøjtidelighed for Anden Verdenskrig.

- Jeg har advaret dem

Alexander Lukasjenko har advaret demonstranterne om, at myndighederne vil slå hårdt ned på alle protester. Han kalder demonstranterne ”får”, der drives frem af udenlandske interesser. Men han slår fast, at det ikke vil lykkes demonstranterne at skabe ”et nyt Maidan” - en henvisning til de store demonstrationer i nabolandet Ukraine, der i 2014 gennemtvang et regimeskifte:

- De prøver på at skabe kaos. Men jeg har allerede advaret dem: Der kommer ingen revolution, siger Lukasjenko til det lokale nyhedsbureau Belta.

Kritik fra Vesten

Det kontroversielle valgresultat og den hårdhændede behandling af demonstranterne har vakt opsigt i udlandet. Nabolandet Polen har krævet, at EU indkalder til et særligt topmøde om Hviderusland, og Tyskland ønsker, at EU skal diskutere indførelse af nye sanktioner mod Hviderusland.

EU siger i en udtalelse, at præsidentvalget er ”skæmmet af den overdrevne og uacceptable vold mod fredelige demonstranter.

Det samme siger USA:

- Hele processen er skæmmet af, at kandidater er blevet forhindret i at stille op, uafhængige valgobservatører er blevet nægtet adgang, uafhængige kandidater er blevet generet, og demonstranter er blevet tilbageholdt, siger pressesekretær i Det Hvide Hus Kayleigh McEany.

Den russiske præsident Vladimir Putin har til gengæld sendt Lukasjenko et telegram, hvor han lykønsker ham med genvalget.