Udland

Verden oplever en intens acceleration af smitte, siger WHO

Margaret Harris er med i WHO's taskforce og advarer mod, at vi bliver selvtilfredse og tror, at coronakrisen er ovre.

Markante milepæle i dødstal. En ildevarslende genopblussen af smitte. Og en coronavirus, som langt fra er færdig med at sætte præg på vores allesammens hverdag verden over.

Både i Danmark og resten af verden er der bekymrende tegn, når det kommer til at håndtere og kontrollere coronavirus.

Sådan lyder det fra Margaret Harris. Hun er læge og en af topfolkene i verdenssundhedsorganisationen WHO's internationale specialstyrke.

- Vi oplever lige nu en intens acceleration af smitte mange steder i verden, også i Europa, siger Margaret Harris til TV 2.

Hun peger på især det amerikanske kontinent, men også Indien, Rusland og Sydafrika som globale glødepunkter for virussen.

Stigning efter nedgang i smitte

Den seneste tid har en række lande da også passeret alarmerende milepæle.

Natten til søndag noterede Brasilien ifølge Worldometers dødstal nummer 100.000 og tre millioner smittede. USA passerede fem millioner smittede. Indien rundede for få dage siden to millioner smittede, og i Rusland passerer man inden længe 900.000 smittede.

- Mange lande har ellers haft succes med at få bragt smittetallene ned, men nu ser vi en stigning igen, siger Harris.

Det samlede antal døde på verdensplan er i skrivende øjeblik 729.891 personer.

Til sammenligning dør omkring 250.000 mennesker om året af influenza ifølge WHO.

Skal lære at leve på en anden måde

Margaret Harris erkender, at mere finmasket testning af befolkningen, som mange lande nu er i stand til, rent logisk vil afsløre et større antal smittede. Tallet i sig selv er bare ikke afgørende.

Mere afgørende er det at bruge identifikation af smittede til at hindre virussen i at spredes.

- Det, vi kigger på, er positivraten i forhold til antallet af testede. Det fortæller os noget om epidemiens omfang, og det er vigtigt i forhold til opsporing og isolation for at kunne bryde smittekæden, siger hun.

Efter et forår, hvor coronapandemien udviklede sig eksplosivt i mange lande, ikke mindst i Italien, Frankrig, England og Spanien, har mange samfund påbegyndt en gradvis genåbning.

Derfor oplever mange lande ifølge Margaret Harris lige nu en form for anden bølge.

- Vi advarede fra WHO's side mod, at nu er "skolen" slut, og vi kan more os igen. Men pointen er, at vi skal lære at leve på en anden måde, og det gælder alle steder, siger hun.

Højeste antal smittede i Danmark siden slutningen af april

Også herhjemme har coronavirussen været i bevægelse. Især Ringsted og Aarhus har registreret en markant stigning i nysmittede.

I Aarhus har man måttet indføre en række restriktioner og anbefalinger af frygt for en mere omfattende nedlukning som den, der ramte Danmark i midten af marts.

Fra lørdag til søndag blev der registreret 128 nye tilfælde. Det bringer det samlede antal smittede i uge 32 op på 677.

Det har fået regeringen til at varsle en anden tilgang til fase 4 i den planlagte genåbning. Det betyder, at blandt andet spillesteder og natklubber næppe skal forvente at kunne genåbne foreløbig.

Folketingets partier mødes i den kommende uge for at forhandle en aftale for fase 4 på plads i detaljer.

Største fare er uforsigtighed

Ifølge Margaret Harris har Danmark og danskerne gjort det "fantastisk" i det, man kan kalde coronavirussens første bølge.

- Nu skal I bygge på det, I har opnået. Det handler om at slukke "ilden", hvor den blusser op igen. Den største fare for os alle er, at vi bliver lemfældige og uforsigtige igen. Man kan ikke sætte nogen dato på, hvornår det er overstået, og vi er tilbage til det normale, siger Margaret Harris.

Globalt har der været over 19 millioner smittetilfælde, siden virussen første gang blev opdaget i Kina i slutningen af 2019.