Udland

Mange hundrede sårede efter voldsomme sammenstød i Libanon: - Vi vil befri vores land

- Vi er så trætte af korruption og vil af med dem alle sammen, siger kvindelig demonstrant om politikerne i Libanon.

I Libanons hovedstad, Beirut, fortsatte urolighederne natten til søndag med nye sammenstød mellem demonstranter og politi.

Jeg er født i krig, og nu ser jeg krigens virkning og korruption

Kawthar, demonstrant i Beirut

Tusindvis af mennesker var på gaden for at protestere imod regeringen efter eksplosionen, der tirsdag raserede store dele af byen.

Demonstranter satte ild til flere bygninger og trængte blandt andet ind i landets økonomi- og udenrigsministerium. Mindst én betjent har mistet livet, og mindst 728 demonstranter er såret, skriver Al Jazeera.

Tåregas mod demonstranter

Demonstrationerne begyndte allerede lørdag eftermiddag, og myndighederne gik hårdt til værks for at stoppe protesterne, fortæller TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein fra Beirut:

- Det udviklede sig rigtig hurtigt. Tåregas fra hæren og politiet mod demonstranterne - og demonstranter, der forsøgte at trænge ind i både parlamentet og en række andre bygninger.

Det var tydeligt, at myndighederne fra start havde lagt en meget hård linje over for demonstranterne, der skulle stoppes med magt, fortæller Benjamin Kürstein.

Den enorme eksplosion på havnen i Beirut dræbte mindst 158 og sårede 6000. Mellem 250.000 og 300.000 har mistet deres hjem, og de massive ødelæggelser i byen føjer til landets i forvejen dybe økonomiske krise.

- Vi vil befri vores land

Nu har demonstranterne i Beirut mistet den sidste tillid til landets ledere, lyder det.

- Vi er lede og kede af den her situation og al den korruption, som de har udsat os for siden over tredive år, før jeg blev født. Jeg er født i krig, og nu ser jeg krigens virkning og korruption. Vi er så trætte af det og vil af med dem alle sammen. Vi vil befri vores land fra dem, siger en kvindelig demonstrant ved navn Kawthar til TV 2.

Libanons informationsminister, Manal Abdel Samad, meddelte søndag, at hun trækker sig fra sin post. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Libanons premierminister, Hassan Diab, siger, at landet nu er i en ekstraordinær situation, der kræver et nyvalg:

- På ministermødet på mandag vil jeg fremsætte lovforslag om et nyvalg. Vores fortvivlelse er afgrundsdyb. For at mindske den har vi brug for usædvanlige løsninger. Vi er nu inde i en tid, der kræver tapperhed af os, at vi tør se realiteterne i øjnene.

Nyvalg er ikke nok

Et nyvalg i Libanon vil formentlig ikke skabe ro. Det vurderer Peter Seeberg, lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

- Folk er meget, meget vrede og dybt frustrerede over den ulykke, der fandt sted i tirsdags. Der er ikke grundlag for at mene, at et valg vil gøre en særlig forskel.

Hvis ikke det er nok at give befolkningen en mulighed for at udskifte dem, der styrer landet, hvad er så?

- Det skal helt klart en ny regering til, men det er helt afgørende, at man får taget hul på de mange problemer i Libanon. Økonomiske problemer, problemer med ordentlig uddannelse og problemer med sociale forhold. Kort sagt en mere værdig tilværelse for de mange unge libanesere, som ønsker sig en anden tilværelse, siger Peter Seeberg til TV 2.

Uro i Syrien spiller afgørende rolle

Han peger på den langvarige krise i nabolandet Syrien som en af hovedårsagerne til Libanons massive udfordringer.

- Krisen i Syrien har skabt økonomisk tilbagegang, usikkerhed og rigtig mange problemer. Også turisme, som der ellers er god mulighed for i Libanon, er på meget lavt niveau, siger Peter Seeberg, der også giver den politiske milits Hizbollah en stor del af skylden for krisen i Libanon.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, er søndag vært for en international videokonference med henblik på at finde yderligere støttemidler til landet.

Den ventes at finde sted klokken 14.00 dansk tid, melder kilder tæt på den libanesiske regering.

Macron besøgte torsdag Beirut, hvor han forsikrede vrede indbyggere om, at hjælp til at genopbygge byen ikke vil havne i "korrupte hænder", berettede det franske nyhedsbureau AFP.