Coronavirus

Ingen har smittet hinanden i New Zealand i 100 dage

New Zealand bliver igen og igen fremhævet som en succeshistorie. Men det er for tidligt at lade paraderne sænke, advarer myndighederne.

Mens antallet af smittetilfælde med coronavirus er stigende både herhjemme og i mange andre lande verden over, er det for myndighederne på den anden side af Jorden nu i 100 dage i træk lykkedes med ikke at have nye lokale smittetilfælde.

Det skriver mediet New Zealand Herald, der citerer direktøren for landets sundhedsstyrelse, Ashley Bloomfield.

- At opnå 100 dage uden lokal smittespredning er en signifikant milepæl, siger han.

Det er ikke ensbetydende med, at der ikke er smitte med coronavirus i New Zealand. Men lørdag var fjerde dag i træk uden nye smittetilfælde, og de i alt 23 smittede i landet er alle i isolation. De er alle blevet smittet i udlandet.

I landet, der har et befolkningstal på cirka 4,9 millioner, har der været 1569 bekræftede tilfælde, siden pandemien brød ud.

Man forventede op mod 80.000 døde

Kigger man på nogle af de nærmeste lande som Australien, Hongkong og Vietnam, er det lande, der i første gang havde held med at inddæmme smitten, og som nu igen oplever stigende smittetal.

Og netop derfor advarer Ashley Bloomfield mod at lade paraderne sænke:

- Oversøisk kan vi se, hvor hurtigt virus kan blusse op igen og sprede sig i områder, hvor den tidligere var under kontrol. Vi bliver nødt til at forberede os på hurtigt at kunne nedkæmpe fremtidige tilfælde i New Zealand, siger han ifølge mediet.

New Zealand er et af de lande, der gentagne gange på grund af landets hurtige nedlukning og lave smittetal er blevet fremhævet som en succeshistorie, når det gælder smittespredningen med coronavirus.

Det var forventningen, at op mod 80.000 mennesker ville dø, men det blev langtfra en realitet.

Der er indtil videre kun registeret 22 døde.

Hjulpet af tid og sted

Landet påbegyndte i slutningen af april en langsom genåbning af landet efter at have været lukket ned siden 25. marts.

På det tidspunkt var der 142 smittetilfælde i landet. Til sammenligning besluttede den danske statsminister 11. marts at lukke Danmark på baggrund af 514 smittetilfælde.

Under nedlukningen var alle skoler og liberale erhverv i New Zealand lukket, ligesom kun korte gåture og besøg i supermarkeder og apoteker var accepteret.

I juni blev alle restriktioner ophævet, men efter 24 dage uden nye smittetilfælde, var der i slutningen af juni to tilfælde. Landets sundhedsminister, David Clark, opsagde efterfølgende sin stilling efter kritik af en mangelfuld håndhævelse af regler for isolation og karantæne.

Ifølge newzealandske eksperter har landet under den verdensomspændende pandemi haft to fordele i forhold til mange andre lande: tid og geografi.

Tid, fordi det første smittetilfælde blev konstateret 28. februar – over en måned efter det første tilfælde i eksempelvis USA, men kun en dag senere end det første smittetilfælde i Danmark.

Og i modsætning til mange andre lande er New Zealand med landets placering i Det Tasmanske Hav og 2000 kilometer til den nærmeste nabo, Australien, naturligt geografisk afskåret.

Michael Baker, der er professor ved Otago Universitet i New Zealand, har tidligere udtalt, at New Zealand også har færre flyafgange end andre lande, ligesom en stor del af de smittede i modsætning til andre lande har været unge og derfor ikke i risikogruppen.