Udland

Her underskriver Trump dekret om coronahjælp - det vil gøre mere skade end gavn, siger Biden

Den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden kalder Trumps dekreter for "en række halvfærdige og uigennemtænkte tiltag".

Donald Trump har valgt at gå uden om Kongressen og har underskrevet et dekret om coronahjælp til amerikanske borgere.

Det fortalte den amerikanske præsident lørdag i en længere tale på sit golfresort i Bedminster, New Jersey.

- Jeg vil lave en periode uden indkomstskat for personer, der tjener mindre end 100.000 dollar (630.000 kroner) om året. Og hvis jeg vinder valget, så vil jeg lave permanente skattelettelser, for vi har skatteulighed i det her land, lød det.

Desuden vil Trump sikre 400 dollar om ugen i arbejdsløshedsbetaling til de op imod 30 millioner amerikanere, der har mistet jobbet under coronakrisen.

- Det er generøst. Men igen, det er ikke deres skyld, det er Kinas skyld, siger Trump, der flere gange har givet Kina skylden for coronapandemien.

Hjælpepakke til arbejdsløse udløbet

Udmeldingen fra Trump kommer, efter at forhandlinger mellem demokrater og republikanere om en ny redningspakke til økonomien er brudt sammen.

Demokraternes forslag var betydeligt mere omfattende og dyrere end republikanernes.

Republikanerne har ikke ønsket at fortsætte med den hidtidige hjælpepakke til arbejdsløse, som indtil for nylig udgjorde 600 dollar om måneden. Det var en aftale, som blev indført i marts, da coronakrisen eskalerede, men som udløb med udgangen af juli.

Så selvom Trump vil tilføre arbejdsløse amerikanere et ugentligt skud til privatøkonomien på 400 dollars, står de til at få mindre udbetalt end hidtil.

To perspektiver

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster siger til TV 2, at der er to perspektiver i den verserende tvist mellem Donald Trump og Det Demokratiske Parti.

- I Trumps udlægning er det her et resultat af, at man ikke kan blive enige i Kongressen, og da amerikanerne har brug for hjælp, må præsidenten træde til som en nødløsning, siger Mirco Reimer-Elster.

- Demokraterne ser det som et publicity stunt (pr-stunt, red.), en gang halve løsninger, hvor man forsøger at tage penge et uspecificeret sted fra.

I alt fire tiltag vil Trump forsøge at få gennemført. Ud over arbejdsløshedsbetaling og skattelettelser er der rentefrihed på studielån og beskyttelse for folk, som bliver sat på gaden, fordi de ikke kan betale husleje.

Vil gøre mere skade end gavn

Nancy Pelosi, formanden for Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres, kalder sammen med demokraternes leder, Chuck Schumer, ifølge CNN præsidentens planer for "tynde".

Joe Biden, Donald Trumps modkandidat ved præsidentvalget i november, har suppleret sine partifæller ved at kalde udspillet for "halvfærdigt".

- Det er ikke reelle løsninger og vil gøre mere skade end gavn, mener Biden ifølge AFP.

- De er blot endnu et kynisk trick for ikke at tage ansvar, siger Biden og tilføjer, at USA har brug for "en rigtig leder", der kan arbejde for at få Kongressen til at nå frem til en aftale.

Kan Trump overhovedet gennemføre sin plan?

Trump vil gennemføre sit initiativ med en såkaldt executive order - en særlig præsidentiel instruks. Men spørgsmålet er, om det formelt lader sig gøre.

Det er ifølge Reuters usikkert, om det overhovedet er lovligt for præsidenten på den måde at gå uden om Kongressen. Det skyldes, at regningen skal deles mellem den føderale regering og de enkelte delstater, som skal betale 25 procent af de ekstra udgifter. Det skriver CNN.

Hvis demokraterne vælger at udfordre Trumps planer ved domstolene, kan det dog tage flere måneder og dermed kollidere med den forestående valgkamp.

Mirco Reimer-Elster mener, at Donald Trump og demokraterne er ved at positionere sig i den intensiverede valgkamp.

- Det er en kamp om fortællingen. Vi er kun tre måneder fra et valg, så man kan næppe nå at få afklaret, om præsidenten har beføjelser eller ej. Eller om de her penge overhovedet når at komme ud til amerikanerne, inden de skal stemme, siger Mirco Reimer-Elster.