Udland

For første gang i 20 år er Oprah ikke på forsiden af sit eget magasin

Ekspert kalder det "radikalt", at Oprah Winfrey træder et skridt tilbage og overlader forsiden til en større sag.

I 20 år har Oprah Winfreys ansigt været på forsiden af hver eneste udgave af sit magasin, 'O, Oprah Magazine'.

Men i det nyeste nummer har en af USA's største stjerner og rigeste kvinder foræret forsiden til en anden: Breonna Taylor.

Den 26-årige kvinde er blevet et af ansigt på uretfærdigheden i det amerikanske retssystem, efter hun i marts blev skudt og dræbt af politiet i sit hjem.

Oprah Winfrey forklarer i en klumme om septemberforsiden, at Breonna Taylor ikke må blive glemt:

- Vi kan ikke tie stille. Vi må bruge de megafoner, vi har, til et opråb for retfærdighed. Det er grunden til, at Breonna Taylor er på forsiden af 'O Magazine'. Jeg kalder på retfærdighed i hendes navn, forklarer Oprah Winfrey.

Oprah MAgazine

Det første magasin blev sendt på gaden 19. april 2000.

Er målrettet kvinder, og missionen er at få læserne til "at leve det bedste liv, de kan". 

Skriver om skønhed, mode, mad og sundhed. 

Et af de mest læste amerikanske kvindemagasiner, der i 2018 havde 2,4 millioner månedlige læsere

I juli blev det meldt ud, at den sidste print-version af Oprah Magazine bliver decemberudgaven 2020.

Herefter vil magasinet udelukkende udkomme digitalt, bortset fra særudgaver.

Skal man tro Sarah von Essen, der er cand. mag. i historie og kulturstudier, giver det genlyd, når Oprah Winfrey råber på retfærdighed for en større sag. Hun kalder forsiden "ret radikal".

- Det er ikke så overraskende i forhold til hendes måde at være celebrity på, men det har altid handlet om Oprah. Hun har helt bogstaveligt haft forsiden. Nu bruger hun sin enorme platform på en måde, hvor hun selv træder et skridt tilbage, siger Sarah von Essen.

Otte skud og nul sigtede

Breonna Taylor lå og sov 13. marts, da politiet brød døren ind til hendes lejlighed i Louisville som led i en narkorazzia.

Fordi han troede, at det var et indbrud, affyrede Breonna Taylors kæreste et skud. Politiet skød tilbage og ramte den ubevæbnede Breonna Taylor mindst otte gange. Hun døde kort efter.

Hverken hende eller kæresten var involveret i eller tidligere dømt for narkorelateret kriminalitet, og der blev ingen stoffer fundet i lejligheden.

En af politimændene er efterfølgende blevet fyret, mens to andre blev sendt på tvungen orlov. Men ingen af betjentene er blevet arresteret eller tiltalt i forbindelse med Breonna Taylors død.

Det har fået mange af Black Lives Matter-demonstranterne til at kræve "retfærdighed for Breonna", som de både skrev på skilte og råbte som slagord.

Store skilte i hjembyen

Septemberudgaven af 'O, Oprah Magazine' er nyeste tiltag i Oprah Winfreys kamp for, at de, der er ansvarlige for Breonna Taylors død, bliver retsforfulgt.

Forsiden skal ses som en påmindelse om, at kampen for Breonna Taylor endnu ikke er ovre, lyder det fra Sarah von Essen.

- Noget af det særligt forfærdelige ved historien om Breonna Taylor er jo, at hendes sag i første omgang blev glemt, siger hun.

Ud over magasinforsiden har Oprah Winfreys magasin finansieret 26 billboard-reklamer (stor plakattavle, red.) op i Louisville - et for hvert år af den afroamerikanske kvindes liv.

- Kræv, at politifolkene, der var involveret i drabet på Breonna Taylor, bliver arresteret og tiltalt, står der med store sorte bogstaver på plakaterne.

Skiltene styrker den stemme, som Oprah Winfrey kalder på retfærdighed med, mener Sarah von Essen.

- Man kan mene, hvad man vil om Oprah og den her kampagne, men det er virkelig effektfuldt, siger hun.

Den ærkeamerikanske drøm

Når Oprah taler, eller det er hende, der holder megafonen, lytter man, siger Sarah von Essen.

- Oprah Winfrey er et forbillede, en succeshistorie og en slags almoderlig figur for mange amerikanere, siger hun.

På mange måder er Oprah Winfrey personliggørelsen af den amerikanske drøm: Hun er gået fra en barndom i voldsom fattigdom i sydstaterne til i dag at have bygget et medieimperium med en anslået til værdi på 2,6 milliarder dollars (16,43 milliarder kroner, red.).

Selvom hun kan dele vandene, er hun populær: En undersøgelse fra 2018 viste, at flere amerikanere ville stemme på Oprah Winfrey end Donald Trump i et præsidentvalg.

Historien om Breonna Taylor flugter, ifølge Sarah von Essen, godt med både Oprah Winfreys egne og magasinets idealer.

- Det er et blad, der er bygget på en insisteren på retten til det gode liv, at man fortjener det gode liv, og at man har lov at være her, siger Sarah von Essen om magasinet, der i 20 år har været et af USA's største kvindeblade.

Lidt Breonna Taylor i de fleste

En anden grund til, at historien om Breonna Taylor er stærk, er, at magasinets gennemsnitslæsere kan spejle sig i Breonna Taylor.

Hun var en ung, afroamerikansk fra middelklassen, der arbejdede som sygeplejerske og sparede op til et hus. Hun er en, som både den almindelige amerikaner og Oprah Winfrey kan spejle sig i, lyder det fra Sarah von Essen.

Det samme mener Oprah Winfrey, der begynder sin klumme om septemberforsiden sådan her:

- Hun var ligesom mig. Hun var ligesom dig.

Breonna Taylors almindelighed gør hendes død endnu mere tragisk og uretfærdig, mener Sarah von Essen.

- Hun er et tydeligt billede på, at du i USA kan gøre alt det rigtige, men at det her stadigvæk kan ske, siger hun.

Kanye West vil betale sagsomkostninger

Oprah Winfrey er ikke den første kendis, der har taget Breonna Taylors historie op:

Sangerinden Beyoncé skrev et brev til statsadvokaten i Kentucky, hvori hun krævede, at de tre betjente involveret i Breonna Taylors død skulle sigtes, mens Kanye West har tilbudt at betale sagsomkostningerne for hendes familie.

Black Lives Matter-protesterne er seneste eksempel på, at kendte næsten falder over hinanden for at dele, hashtagge og mene de rigtige ting i aktivismens navn. Men ofte bliver de kendte kritiseret for at klinge hult.

Så handler de mange billboards og magasinforsiden i virkeligheden mere om Oprah Winfreys brand end om Breonna Taylor?

Det håber Sarah von Essen ikke.

- Jeg kunne godt tænke mig, at det her ikke var et kynisk øjeblik. Og jeg tror på Oprahs oprigtighed. Der er forskel på at dele en sort firkant en enkelt dag eller at gøre det, Oprah gør nu, siger Sarah von Essen.