Udland

Tåregas affyret mod vrede demonstranter i Beirut

Torsdag demonstrerede libanesere over regeringen efter eksplosion, der kostede mindst 145 liv.

Torsdag har libanesiske sikkerhedsstyrker affyret tåregas mod demonstranter, der er gået på gaden for at protestere mod landets regering.

Demonstranterne er vrede over, at en katastrofal eksplosion kunne finde sted midt i Beiruts centrum, hvilket for dem er et udtryk for regeringens inkompetence, skriver nyhedsbureauet AFP. Myndighederne anklages blandt andet for korruption, forsømmelse og svag ledelse.

Protesterne fandt sted i det centrale Beirut i en hærget gade, der fører til parlamentet. Her tændte demonstranterne ild, vandaliserede butikker og kastede sted mod politiet, skriver det statslige libanesiske nyhedsbureau NNA ifølge AFP.

Politiets forsøg på at sprede forsamlingen sårede flere af de oprørte borgere.

Vil have uafhængig undersøgelse

Demonstranterne har tidligere opfordret den franske præsident, Emmanuel Macron, til at hjælpe landet til politisk forandring i forbindelse med statsoverhovedets besøg i Beiruts ødelagte områder.

Efter ulykken har den libanesiske hær overtaget kontrollen som et led i landets to ugers undtagelsestilstand som følge af eksplosionen.

Og det har resulteret i et stigende antal opfordringer i og udenfor landet til at foretage en uafhængig undersøgelse af eksplosionen.

Værste politiske krise

Ifølge præsident Michel Aoun var eksplosionen forårsaget af 2750 ton ammoniumnitrat, der i årevis har været opbevaret i en lagerhal på havnen i Beirut.

Den skete på et tidspunkt, hvor Libanon er kastet ud i landets værste økonomiske og politiske krise siden borgerkrigen fra 1975 til 1990.

Skaderne på den libanesiske hovedstad ventes at løbe op i mange milliarder kroner. Op mod 300.000 mennesker er blevet hjemløse, anslår hovedstadens guvernør.