Coronavirus

Trump: - Vi kan have en vaccine før valget

Kommer vaccinen før det amerikanske præsidentvalg, vil det være en game changer i kampen om præsidentposten, siger analytiker.

Den amerikanske præsident Donald Trump sagde torsdag til radioværten Geraldo Rivera, at en coronavaccine er lige på trapperne.

- Før årsskiftet. Kan være, at det bliver endnu tidligere, svarede han på spørgsmålet om, hvornår USA kan have en vaccine.

Med sit opfølgende spørgsmål spurgte Rivera, om vaccinen vil komme før det amerikanske præsidentvalg 3. november.

- I nogle tilfælde, måske før, men lige deromkring, svarede præsidenten.

Senere i Det Hvide Hus blev præsidenten spurgt, om en vaccine vil kunne hjælpe ham til at vinde valget.

- Det vil ikke skade. Men jeg gør det ikke for valget. Jeg gør det for at redde liv, svarede Donald Trump ifølge Reuters.

Onsdag blev Anthony Fauci, den amerikanske regerings øverste sundhedsrådgiver, stillet samme spørgsmål. Her kom Fauci med et mere konservativt svar: Der er indikationer på, at mindst en vaccine vil virke og være sikker ved årets udgang.

En tabersag for Trump

Gennem de seneste måneder har en coronavaccine været et gennemgående emne hos Donald Trump.

- Han har også talt om det i maj, juni og juli, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Han forklarer, at det er nærliggende at formode, at Trump fokuserer på vaccinen, da denne kan være koden til bekæmpe pandemien i USA og genåbne landets økonomi.

Historien har dog det tvist, at coronakrisen er en entydig tabersag for Donald Trump, hvor under 40 procent af amerikanerne mener, at præsidenten har håndteret krisen godt.

I en måling foretaget af mediet Politico svarer kun 14 procent af de adspurgte, at de vil bruge en vaccine, hvis den bliver anbefalet af Donald Trump. Til sammenligning svarede 43 procent, at de ville bruge en vaccine, hvis den blev anbefalet Anthony Fauci.

Hvis demokraternes kommende præsidentkandidat Joe Biden anbefalede en vaccine, ville 20 procent af de adspurgte bruge. Blev en vaccine anbefalet af den tidligere præsident Barack Obama, ville 24 procent benytte sig af vaccinen.

- Hvis corona kommer til at fylde meget ved valget, bliver Trump ikke genvalgt. Derfor tror jeg, at Trumps vurdering er, at får landet en vaccine, vil det være godt for landet. Og godt for Trump, siger Mirco Reimer-Elster.

Han fortsætter:

- Derfor kan man have en formodning om, at Trump har presset på og prioriteret en vaccine, for kommer den, vil det være en game changer.