Coronavirus

Hollandske storbyer indfører maskepåbud efter smittestigning

En fordobling i antallet af smittetilfælde den seneste uge har ført til maskepåbud i Amsterdam og Rotterdam.

De hollandske storbyer Amsterdam og Rotterdam har onsdag gjort ansigtsmasker obligatoriske i særligt travle områder.

Det gælder blandt andet i hovedstadens Red Light District.

Krav om ansigtsmaske kommer efter en kraftig stigning i antallet af coronasmittede - antallet af nye smittetilfælde er fordoblet den seneste uge. Det oplyser bystyret i Amsterdam.

Fordoblingen betyder, at landet nu har registreret 56.750 tilfælde af coronavirus og 6173 dødsfald siden pandemiens begyndelse. Det viser tal fra Johns Hopkins University.

- Vi påbegynder det her eksperiment, fordi vi er bekymrede for det stigende antal coronavirusinfektioner, siger byrådet i Amsterdam i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Ansigtsmasker er obligatoriske i tætpakkede og travle områder, og hvor andre tiltag ikke har virket eller haft negativ indflydelse på økonomien.

Reglerne blev ikke fulgt i Red Light District

Kommunale medarbejdere uddelte onsdag gratis masker i Amsterdam, mens politiet var på gaden for at advare folk om de nye regler.

Alligevel var det ikke alle, der fulgte de nye tiltag. Det gjaldt især i området omkring Red Light District, hvor mange onsdag gik rundt uden masker.

- Uheldigvis passer det lidt ind i byens profil, siger en beboer i Red Light District, der ikke ønsker at blive navngivet.

- Alt er muligt, og ingen regler bliver nogensinde håndhævet her, siger han.

Marcherede mod maskepåbud

Ifølge hollandske medier stoppede politiet i Rotterdam onsdag en gruppe demonstranter, der ville marchere mod det nye maskepåbud.

Og i sidste uge besluttede den hollandske regering sig for ikke at opfordre befolkningen til at bære ansigtsmasker.

Begrundelsen fra regeringen var, at det ikke er blevet bevist, at ansigtsmasker effektivt beskytter mod sygdomme, ligesom de ifølge regeringen kan føre til, at folk slækker på reglerne om at holde afstand til hinanden.

WHO har siden juni anbefalet af bruge ansigtsmasker, når det ikke er muligt at holde afstand.