Udland

Før- og efter-billeder viser omfanget af katastrofen - nu vokser vreden

Myndighederne anklages for korruption, forsømmelse og svag ledelse.

Beirut slikker sårene efter den voldsomme eksplosion, der tirsdag jævnede store dele af Libanons hovedstad med jorden.

Jeg har hele tiden vidst, at vi blev ledet af inkompetente personer

Chadia El Meouchi Noun, borger i Beirut

Før- og efterbilleder fra byen og havneområdet viser, hvor store ødelæggelserne er. I skrivende stund er mindst 135 personer dræbt, og flere end 5000 er kvæstet. Op mod 250.000 libanesere menes at have mistet deres hjem efter eksplosionen.

Beirut før eksplosion
Beirut efter eksplosion

Ifølge præsident Michel Aoun var eksplosionen forårsaget af 2750 ton ammoniumnitrat, der i årevis har været opbevaret i en lagerhal på havnen i Beirut.

Ledende embedsmænd fra havnemyndighederne, som har haft ansvar for lagre og for kontrollen af dem siden 2014, vil blive sat i husarrest. Det oplyste regeringskilder onsdag til Reuters.

Beirut før
Beirut efter

Chok og vrede i Beirut

Eksplosionen rammer et land, der i forvejen er i historisk dyb krise - både økonomisk, politisk og sundhedsmæssigt, og borgerne i Beirut udtrykker nu vrede mod regeringen og kræver klart svar på, hvordan eksplosionen kunne ske. Myndighederne anklages for korruption, forsømmelse og svag ledelse.

Det skriver BBC.

Dansk-libanesiske Nancy Rashid bor i Beirut og oplevede eksplosionen på nært hold. Hun fortæller til TV 2, at borgerne i Beirut både er chokerede og vrede.

Selv overvejer hun nu, om hun skal blive boende i den ødelagte storby.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op nu. Mange er flygtet ud af byen, men jeg har også en familie at tænke på. Det er ikke kun op til mig, siger Nancy Rashid.

Hun efterlyser klare retningslinjer fra myndighederne.

- Generelt er myndighederne ikke den største hjælp. Tit kan vi ikke stole på, hvad de siger. Nu har folk taget magten i egen hånd, lyder det fra dansk-libaneseren.

Inkompetent og kriminel regering

Flere andre frustrerede borgere i Beirut har samme opfattelse.

- Beirut græder, Beirut skriger. Folk er hysteriske og trætte, lyder det fra Jude Chehab, som bor i Beirut. Han siger til BBC, at de ansvarlige for eksplosionen bør retsforfølges.

Chadia El Meouchi Noun er indlagt på hospitalet efter eksplosionen tirsdag. Hun går skridtet videre og kalder regeringen kriminel.

- Jeg har hele tiden vidst, at vi blev ledet af inkompetente personer. Det, de har gjort, er direkte kriminelt, siger Chadia El Meouchi Noun til BBC.

Dansk-libanesiske Nancy Rashid opfordrer alle til at donere penge til oprydningsarbejdet og genopbygningen af Beirut, men hun understreger:

- Donationer vil være en stor støtte, men pengene skal ikke komme til politikerne. Overhovedet. De propper dem i lommen, og så sker der ikke mere. De føler ikke med folket.

Danmark donerer millioner

Udenrigsministeriet i Danmark oplyste onsdag, at man vil donere cirka 12 millioner kroner til nødhjælpsarbejdet i Beirut, oplyses det i en pressemeddelelse.

Pengene vil blive fordelt således:

  • 10 millioner gennem Røde Kors-bevægelsen, hvoraf to millioner går til Dansk Røde Kors og otte millioner til den Internationale Røde Kors Komité.
  • 1,2 millioner kroner gennem Red Barnet
  • 500.000 kroner gennem Oxfam-IBIS
  • 275.000 kroner gennem Beredskabsstyrelsen

Derudover sender Danmark 600 kemikaliebeskyttelsesdragter til Libanon, oplyser Danmarks forsvarsminister, Trine Bramsen (S).

Landet med 4,1 millioner indbyggere og op mod 1,9 millioner flygtninge kæmper med stor arbejdsløshed, inflation, politisk splittelse og religiøse grupperinger - og et sundhedsvæsen, der i forvejen var helt i knæ på grund af coronakrisen.

En situation, der nu kun er blevet yderligere forværret efter tirsdagens eksplosion.

Libanons regering har onsdag meddelt, at der indføres to ugers kriseberedskab i Beirut. Det oplyser landets informationsminister på et tv-transmitteret pressemøde.