Coronavirus

Catalonien ærgrer sig over tab af danske turister

Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Spanien – herunder Catalonien.

Den selvbestaltede catalanske udenrigsminister er ikke enig i Danmarks beslutning om at fraråde alle ikke-nødvendige rejser til Spanien.

- Vi går ikke ind og vurderer beslutninger taget af andre lande, selvom vi tydeligvis ikke deler dem, siger udenrigsministeren i Cataloniens selvbestaltede regering, Bernat Solé i Barril, der kun udtaler sig på vegne af Catalonien og ikke hele Spanien.

Torsdag eftermiddag meddelte Udenrigsministeriet, at Spanien og Andorra bliver såkaldte ’orange lande’.

Allerede i sidste uge var Spanien et af de lande, som Udenrigsministeriet holdt ekstra godt øje med. Det skyldtes, at smittetallene i landet er steget til over 30 per 100.000 indbyggere, hvilket er grænsen i den model, der bestemmer, hvorvidt det ifølge Udenrigsministeriet er forsvarligt at rejse til et land.

Smitten er den seneste tid blusset voldsomt op i dele af Spanien, og flere steder har som følge deraf måttet genindføre en række restriktioner i forhold til blandt andet kultur- og natteliv.

Bernat Solé i Barril kalder Udenrigsministeriets beslutning for ”dårligt nyt for Catalonien”. Han opfordrer derfor til, at lande indgår i dialog med hinanden, når der bliver udarbejdet rejsevejledninger.

- Vi lever i en globaliseret verden, og det vil kun være gennem samarbejde, at vi kommer ud på den anden side af det her sammen, siger Bernat Solé i Barril.

Han tilføjer:

- Vi er nødt til at handle med kollektivt ansvar, når vi håndterer en global pandemi som denne. Fra Cataloniens side ønsker vi at tilbyde dialog og samarbejde for at fremme menneskelige og kommercielle relationer så meget som muligt med borgernes sundhed og sikkerhed som første prioritet naturligvis.

Afhængige af turisme

At Bernat Solé i Barril opfordrer til dialog, handler blandt andet om, at turisme er vigtig for både Catalonien og resten af Spanien. Turismen står for omkring 14 procent af Spaniens BNP.

- Barcelona lever i høj grad af turister, så her fylder frygten for arbejdsløshed meget, siger TV 2s Stine Bjerre Mortensen, der bor i Barcelona.

Hun forklarer videre, at byen og resten af Spanien gennemlever en af de værste somre nogensinde målt på turister. Her viser opgørelser, at der i juni ankom omkring 200.000 turister til Spanien. Det er et fald på hele 97,7 procent sammenlignet med juni 2019. Fra januar til juni faldt indtægterne fra turisme med over 211 milliarder kroner.

De manglende turister er markante i Barcelona, fortæller Stine Bjerre Mortensen.

- Jeg bor midt i Barcelona, og når jeg kigger ud af vinduet, plejer jeg at sammenligne det med Strøget i København. Nu minder det mere om lørdag eftermiddag i Fredericia.

De justerede rejsevejledninger betyder samtidig, at det fra midnat lørdag 8. august vil kræve et anerkendelsesværdigt formål at rejse ind i Danmark fra Spanien og Andorra, ligesom det er tilfældet for Rumænien, Bulgarien og Luxembourg.