Udland

Stjernearkitekten undrede sig over røgudviklingen nede ved havnen – minutter efter var han dræbt

En eksplosion i Libanons hovedstad, Beirut, har kostet mindst 154 mennesker livet og såret flere end 5000. Mindst 300.000 er blevet hjemløse.

- Det brænder på havnen i Beirut, skrev Jean Marc Bonfils på Facebook.

Arkitekt Jean Marc Bonfils.

Klokken var 18 onsdag aften, og den prisvindende, internationale arkitekt Jean Marc Bonfils havde netop delt en video med teksten på Facebook. Optaget fra sin egen lejlighed i det trendy Mar Mkhail-kvarter - en lejlighed, hans eget arkitektfirma naturligvis havde tegnet. På sin telefon havde han filmet en massiv røgudvikling hen over et område, som han havde dekoreret med flere prisvindende byudviklingsprojekter.

Bonfils zoomede ind på havnen, hvor en eksplosion netop havde fundet sted. Orange flammer og mørkegrå røg pumpede op derfra.

I forgrunden lød Beiruts hektiske trafik, i baggrunden kunne man skimte Middelhavets rolige vand.

Videoen blev lagt op syv minutter før Beirut, der så ofte før har været ramt af terrorangreb og gennemlevet en borgerkrig, blev ramt af en ny eksplosion. Denne gang af apokalyptiske dimensioner.

Kommentarerne tikkede snart ind på Bonfils' video: "Hvil i fred".

Lageret på havnen

Beiruts havneområde tilbage i maj 2020.

Beiruts havn er hele Libanons livsnerve.

Herfra holdes landets pressede økonomi i gang, når ædelstene, metaller, våben og kobber sejles ud til verden, og her importerer landet biler, lægemidler, guld og olie.

Det var her i september 2013, at 2750 ton højeksplosivt ammoniumnitrat - en form for gødning - ankom med et russiskejet fragtskib til havnen i Beirut. Her skulle det slet ikke have været, men på grund af problemer ombord blev skibet, der sejlede under moldavisk flag, tvunget til at lægge til kaj og ikke fortsætte mod Mozambique.

Libanesiske embedsmænd forhindrede det efterfølgende i at forlade Beirut, og besætningen gik fra skibet. Den farlige last blev også fragtet væk og placeret i den store grå hangar 12, lige op ad den vigtige nord-syd-motorvej, der betragtes som indgangen til Beirut.

Kort closeup Beirut havn

Knap et år senere lå de 2750 ton ammoniumnitrat her stadig. Den daværende direktør for den libanesiske toldmyndighed, Shafik Merhi, forsøgte både i 2014, 2015, 2016 og i 2017 at finde en løsning på det problem, der lå i hangar 12 på havnen.

Men intet skete, skrev Al Jazeera.

Merhis afløser på posten, Badri Daher, forsøgte også skaffe sig af med ammoniumnitratet. Men heller ikke det hjalp.

Så nu lå det farlige ammoniumnitrat fortsat i hangar 12 på havnen i Beirut.

Paddehatteskyen

Da den norske massemorder Anders Breivik begik sit terrorangreb mod Oslos regeringsbygninger 22. juli 2011 brugte han 950 kilo gødning med ammoniumnitrat.

Hangar 12 på havnen i Beirut husede 2750 ton.

Tirsdag aften klokken lidt over seks gik det helt galt.

Først en mindre eksplosion.

Røgen spredte sig op på den blå himmel, ud over vandet og ind i byen. Den kunne ses langt væk. Mange – ligesom Bonfils – filmede den.

Men pludselig klokken 18.07 - midt i ildebranden, midt i mylderet, midt i Beirut - kom først et lysglimt, som var lynet slået ned. Øjeblikket efter med en unaturlig kraft foldede rødbrun røg sig ud over havnen, og ud af det blev en enorm lysegrå paddehattesky skudt langt op i luften.

Privatpersoner hev telefonerne frem, da en enorm eksplosion rystede Libanons hovedstad. Video: Magnus Bjerg

Dem, der for to sekunder siden blot havde stået og filmet en kraftig ildebrand, blev skubbet omkuld af et tryk, der kunne mærkes langt væk. Vinduer blev smadret, biler væltede rundt, og bygninger blev jævnet med jorden.

Eksplosionen var måske Beiruts største nogensinde.

En krigszone

Et foto viser efterspillet på eksplosionen.

Bygninger sank sammen, biler fløj rundt gennem luften, facader blev skrællet af, altaner blev flået ud af murværket, glasskår fra tusindvis af knuste ruder haglede ned mod jorden.

Eksplosionen fandt sted nær et af byens tættest befolkede områder, hvor over 750.000 mennesker bor.

En mand evakueres efter eksplosionen.
En såret modtager førstehjælp på Najjar-hospitalet.
En patient fra Najjar-hospitalet tæt på eksplosionen bliver evakueret til et andet hospital.

Til CNN fortalte et øjenvidne, Bachar Ghattas, at eksplosionen fik ham til at tænke på jordens undergang.

Sårede over alt, glas over alt, smadrede biler.

Fire kilometer væk fra eksplosionen i Beiruts Hamra-distrikt sad den danske freelancejournalist Amanda Flyvbjerg i sin seng og arbejdede på Divan Hotel and Apartments på Rue Jeanne d'Arc.

Også hun ville snart mærke trykbølgen fra eksplosionen, da lejligheden begyndte at ryste. Var det et jordskælv?, nåede hun at tænke.

Sekunder efter lød et brag, der fik ruderne til at knuse.

Per instinkt søgte hun ned på gaden, hvor byens beboere samlede sig. Børn græd, kaos herskede.

En krigszone, kaldte den danske journalist det.

En mand bærer en såret kvinde gennem murbrokkerne i Achrafiyeh-distriktet.

Lufthavnen i Beirut, der lå ti kilometer væk fra eksplosionens epicenter, gik heller ikke fri.

Her faldt loftet ned flere steder.

Eksplosionzone Libanon - Beirut

Nu var både havn og lufthavn ødelagt.

Braget fra eksplosionen kunne høres helt til Cypern 250 kilometer væk, og det efterfølgende skælv blev registreret til 3,3 på Richter-skalaen.

Eksplosionzone Libanon - Cypern

Granater kan have antændt kemikalie

Hvad der i første omgang var skyld i den lille brand, og hvad der efterfølgende fik de 2750 ton ammoniumnitrat til at eksplodere, ved ingen endnu.

Den danske sprængstofekspert Peter Hald, der har en ph.d. i kemi fra Aarhus Universitet, tvivler på, at ammoniumnitrat alene har skabt de massive ødelæggelser.

Røg fra ammoniumnitrat er ganske vist rødbrun, og netop den farve er tydelig ved den anden eksplosion. Ved den første eksplosion er røgen imidlertid i starten hvidgrå. Det indikerer, at der eksempelvis kan være gået ild i opbevarede artillerigranater ved den første eksplosion, mener sprængstofeksperten.

USA’s præsident, Donald Trump, var hurtigt ude at sige, at det var et angreb, hvilket libaneserne dog ikke har karakteriseret det som.

Premierminister Hassan Diab har sagt, at hændelsen skal undersøges.

- Jeg vil ikke hvile, før vi finder dem, der er ansvarlige for, hvad der er sket, sagde han.

Vandet fra Middelhavet er trængt ind i krateret fra eksplosionen.

Imens tikker kondolencerne fortsat ind på Facebook til Jean Marc Bonfils.

Blandt andet skriver en bekendt til ham:

- Hvor vover solen at stå op denne morgen over en verden uden dig? Du vil altid forblive den unikke, den uovertrufne, den flamboyante! Jeg savner dig, Marco. Jeg elsker dig, Marco.

Beirut tæller stadig ligene. Mindst 154 er omkommet, mindst 5000 er sårede, og mindst 300.000 står uden tag over hovedet.