Udland

Ingen danskere alvorligt såret, siger ambassadør

Eksplosion har beskadiget både den danske ambassade og medarbejderboliger, siger Danmarks ambassadør i Beirut.

Den voldsomme eksplosion i Beirut, som skete sent tirsdag eftermiddag, har lagt dele af byen i ruiner.

Også den danske ambassade i den libanesiske hovedstad er blevet ramt.

Det oplyser Danmarks ambassadør i Libanon, Merete Juhl.

- Eksplosionen har haft effekt på både vores ambassadebygning og boliger for vores danske medarbejdere. Jeg regner med, at vi i dag får kortlagt mere i detaljer, hvor galt det står til.

Ingen alvorligt sårede danskere

Hun oplyser, at ambassaden ikke har modtaget nogen henvendelser om alvorlige skader hos danskere i Libanon på nuværende tidspunkt.

Det kan blandt andet skyldes, at der i forvejen er et lavt antal danskere i landet.

- I forvejen fraråder vi alle ikke-nødvendige rejser til Libanon på grund af covid-19. Derfor er der ikke almindelig turisme i betydeligt omfang i øjeblikket, siger Merete Juhl.

Hun har dog ikke et præcist tal for, hvor mange danskere der aktuelt befinder sig i Libanon.

Hospital må afvise patienter

Onsdag formiddag er der fortsat mange personer, der er meldt savnet, og redningsarbejdere har haft travlt med at lede efter overlevende blandt murbrokker og ødelagte bygninger.

Hospitalspersonalet har også arbejdet på højtryk hele natten, men de mange sårede udfordrer hospitalernes kapacitet.

Flere korrespondenter, heriblandt AFP's korrespondent Maya Gebeily, har berettet om, at hospitalerne i byen må afvise patienter, fordi de er fyldte. Samtidigt har Libanons sundhedsminister, Hamad Hassan, oplyst, at fire hospitaler er ude af drift, fordi bygningerne er ødelagte efter eksplosionen.

- Grundlæggende har Libanon et godt sygehusvæsen, så de har en vis kapacitet, men det her er en kæmpe og uforudset udfordring i en situation, hvor ikke mindst covid-19 er noget, der har lagt beslag på det libanesiske sygehusvæsen, siger Merete Juhl.

Eksplosionen skete på et lager på havnen i Beirut. Det var ifølge Libanons præsident, Michel Auon, 2750 ton ammoniumnitrat, der eksploderede.

Ammoniumnitrat anvendes primært til at lave gødning, men kan også bruges til fremstilling af sprængstoffer.