Udland

Trump kritiserer ledende rådgiver efter advarsler om coronavirus

Den amerikanske præsident kritiserer rådgiver for at gå i 'fælden'.

Donald Trump er ikke kendt for at brænde inde med sine meninger.

Det har den amerikanske præsident heller ikke gjort denne gang.

Efter en af hans ledende medicinske rådgivere, Deborah Birx, advarede om, at coronavirussen er ”ekstraordinært udbredt”, røg Trump til tasterne.

Her kritiserede han - for første gang - rådgiveren.

- Vanvittige Nancy Pelosi har sagt forfærdelige ting om doktor Deborah Birx, gået efter hende, fordi hun var for positiv over for det gode arbejde, vi laver for at bekæmpe Kina-virussen, inklusive vacciner og behandling. I et forsøg på at modsige Nancy (Pelosi, red.), faldt Deborah lige i fælden og gik til angreb på os. Ynkeligt!, skriver Trump på Twitter.

Derfor reagerer Trump

Trump refererer til, at Deborah Birx’ advarsler om coronaspredning kommer, efter formanden i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har kaldt Birx’ håndtering af coronakrisen for uimponerende.

- Jeg mener, at præsidenten har spredt misinformation om virussen, og hun (Deborah Birx, red.) er hans særligt udnævnte, så jeg har ingen tillid der, sagde demokraten ifølge The Guardian.

Birx: Alle skal være bekymrede

Udover at sige, at coronavirussen er ”ekstraordinært udbredt”, advarede Deborah Birx også om, at USA er på vej ind i en ny fase af pandemien.

Hun siger desuden, at det ikke kun er folk i byerne, der skal være bekymrede over udbruddet af coronavirus.

BLÅ BOG: DEBORAH BIRX

  • Deborah Birx (f. 1956) er blandt de ledende læger, der rådgiver USA under coronaepidemien.
  • Uddannet læge og specialiseret i AIDS- immunologi, vaccineforskning og global sundhed.
  • Har arbejdet i den amerikanske hær.
  • Er diplomat.
  • Har fungeret som USA’s globale AIDS-koordinator under præsidenter Barack Obama.

- Pandemien er anderledes og mere udbredt nu. Og det gælder både i landdistrikterne og i byerne, lyder det til CNN mandag dansk tid.

USA har i juli oplevet dobbelt så mange coronasmittede sammenlignet med resten af coronapandemien. I juli testede næsten to millioner personer i USA positiv for coronavirus.

Syndebukken Fauci

Deborah Birx er ikke den første af Trumps rådgivere, der er røget i unåde hos Trump.

Tidligere har han især kritiseret landets topsundhedsrådgiver, Anthony Fauci.

- Han (Fauci, red.) har sagt mange mærkelige ting. Meget af det er dårlige råd.

Sådan lød det fra den amerikanske præsident på en pressebriefing i juli.

Smittetal kan blive endnu højere

Med 4.657.693 smittetilfælde står USA for mere end en fjerdedel af verdens smittede. Samtidig er mere end 150.000 personer smittet med coronavirus døde i landet.

Ifølge opdaterede modeller fra USA's Center for Sygdomskontrol og -forebyggelse kan det tal blive endnu højere de næste uger, hvor centret forventer, at op mod 19.000 amerikanere kan miste livet til virussen.

Landet over opfordrer lokale ledere og sundhedseksperter til, at man ikke begynder at slække på sikkerheden, hygiejnen og forholdsreglerne.

- Vi har brug for masker. Vi har brug for, at de store, sociale forsamlinger lukker ned i en periode, indtil landet finder en national strategi, der kan få virussen under kontrol, siger Megan Ranney, der er akutlæge og professor ved Brown University til CNN.