Udland

Hemmelig FN-rapport: Nordkorea er klar til næste skridt i atomprogram

Det var det, Nordkorea manglede for at fremstå som en troværdig og mere fuldkommen atommagt, siger ekspert om konklusionen i den nye rapport.

Nordkorea er formentlig lykkedes med at udvikle små atomsprænghoveder, der kan monteres på interkontinentale ballistiske missiler.

Det er konklusionen i en ny, hemmeligholdt FN-rapport, som nyhedsbureauet Reuters er kommet i besiddelse af. Her vurderer 15 lande, at Nordkoreas atomprogram stadig lever i bedste velgående.

- Nordkorea fortsætter deres atomprogram inklusive dets produktion af højt beriget uran og konstruktionen af en kernereaktor, står der blandt andet i rapporten.

Desuden konkluderer den, at Nordkorea nu er i en fase, hvor landet er klar til at tage næste skridt i atomprogrammet og teste et missil med flere sprænghoveder.

Det, der manglede

Rapporten skal tages alvorligt, lyder det fra Camilla Tenna Nørup Sørensen, der forsker i sikkerhedspolitiske og militærstrategiske udviklinger i Østasien ved Forsvarsakademiet. Men rapportens konklusioner er mest af alt bekræftelser af, hvad man vidste i forvejen.

Hvad er interkontinentale ballistiske missiler?

Kan afsendes fra et kontinent og ramme et mål på et andet kontinent - deres rækkevidde er mere end 5600 kilometer.

Missilerne er designet til at kunne medbringe et eller flere atomsprænghoveder. 

USA, Rusland og Kina har landbaserede interkontinentale ballistiske missiler, mens Frankrig of Storbritannien har u-bådsbaserede typer. 

Kilde: Britannica

FN-rapporten er den seneste af flere meldinger om, at det nordkoreanske styre fortsat arbejder på atomprogrammerne - både Japan og USA har tidligere slået alarm.

- Det er nærmest noget, alle har arbejdet ud fra måtte være sandt. Allerede da Obama overleverede til Trump i 2017, var det den melding, han videregav, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Trussel på tværs af kontinenter

Selv om det længe har ligget under overfladen, at Nordkorea har arbejdet på atomprogrammet, er oplysningerne om de små atomsprænghoveder "afgørende".

- Det var det, Nordkorea manglede for at fremstå som en troværdig, rigtig og mere fuldkommen atommagt, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

De små atomsprænghoveder gør landets missiler i stand til at ramme andre lande med dets atomvåben og er et godt kort i kommende forhandlinger, vurderer Camilla Tenna Nørup Sørensen.

- Så bliver det pludselig noget mere alvorligt - særligt for USA, fordi det pludselig er en trussel mod amerikansk fastland, siger hun.

Urealistisk med flere forhandlinger

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har flere gange forsøgt at få Nordkorea til at opgive atomprogrammet - siden 2018 har han mødtes tre gange med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Indtil videre uden held, og ifølge Camilla Tenna Nørup Sørensen er der ikke udsigt til flere møder mellem de to statsledere.

- Alt tyder på, at Trump lægger det her på hylden, siger hun.

Ifølge hende vil forhandlingerne være meningsløse for Trump, med mindre han får noget reelt ud af det - og det er ikke realistisk. Oveni er situationen med USA med coronakrisen og et nærstående præsidentvalg begge højere på den amerikanske præsidents dagsorden.

Et værn mod krig

Ud over at true udenfor landets grænser, styrker nyheden om atomhovederne Kim Jong-uns position i Nordkorea. Sidste uge forsikrede han i en tale, at landet ikke længere kan risikere krig netop på grund af atomvåbenprogrammet.

- Takket være vores pålidelige og effektive atom-afskrækkelsesvåben til selvforsvar vil der ikke længere være krig, og vores lands sikkerhed og fremtid vil være sikret for evigt, sagde Kim Jong-un blandt andet.

Den nordkoreanske leder slår hårdt på, at landet nu er en sikker, stærk atommagt, og det gør, at han kan sætte andre projekter i gang, mener Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Og så passer udviklingen i atomvåbenprogrammet passer perfekt med Kim Jong-uns billede af "et Nordkorea malet op mod den fjendtlige omverdenden", forklarer hun.

Alt handler om opfattelse

I en konflikt, hvor meget er uvist og lukket land, er den nye rapport noget af det mest sikre, man kan forholde sig til, fortæller Camilla Tenna Nørup Sørensen.

- Vi ved meget lidt med sikkerhed i det her. Men rapporter og FN gør os lidt mere sikre, siger hun.

I bund og grund er der tale om en magtkamp, der vindes på noget andet end små atomsprænghoveder:

- Alt handler om perception. Det drejer sig om at få omverdenden til at tro, at de har langtrækkende missiler med atomsprænghoveder og er en atommagt, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Det ventes, at FN-rapporten vil blive taget op på et krisemøde i FN's Sikkerhedsråd allerede i denne uge, skriver Berlingske.