Udland

Spaniens tidligere konge forlader landet

Det er uvist, hvor den 82-årige Juan Carlos søger hen efter korruptionsefterforskningen.

Spaniens tidligere konge Juan Carlos har besluttet at flytte fra Spanien. Det har han meddelt sin søn, kong Felipe VI, fremgår det af en meddelelse fra det spanske kongehus mandag.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Beslutningen er kommet efter flere år med stigende pres mod den engang så folkekære ekskonge.

Ifølge avisen El Mundo har ekskongen allerede forladt hjemlandet.

Ikke længere en samlende figur

I juni kom det frem, at en anklager ved Spaniens Højesteret er ved at efterforske den 82-årige ekskonge for hans rolle i kontrakter indgået med Saudi-Arabien.

- Juan Carlos er gået fra at være en stor og samlende figur for Spanien og spanierne til at have et plettet eftermæle, for hvad er det for politiske tjenester, man har kunnet købe sig til?, siger Anne Sofie Allarp, journalist og kommentator med mangeårig base i Spanien.

Juan Carlos og dronning Sofia, fotograferet i Ceuta i 2007 endnu inden skandalerne ramte kongehuset.

Juan Carlos' advokat Javier Sánchez-Junco Mans siger i en erklæring, at den spanske ekskonge fortsat vil stllle sig til rådighed for den videre efterforskning, skriver New York Times.

Anklageren undersøger, hvorvidt den tidligere konge kan retsforfølges i sagen om de skjulte formuer, eller om han var beskyttet af immunitet frem til juni 2014.

Her abdicerede han for at overlade tronen til sin søn Felipe.

- Juan Carlos beskyldes for at have brugt et netværk til at kanalisere enorme, kontante pengebeløb ud af landet til skjulte konti. Der er tale om en enorm pengemølle, siger Anne Sofie Allarp.

Korruption eller gave fra arabisk konge

Den spanske højesteret åbnede tidligere på året en efterforskning for at få belyst, hvorvidt Juan Carlos har modtaget et pengebeløb svarende til 650 millioner kroner i bestikkelse.

Pengene skulle være tilflydt den forhenværende spanske konge, efter at et spansk konsortium i 2008 fik ordren om leverance af et jernbanenetværk med højhastighedstog fra Medina til Mekka i Saudi-Arabien.

De mange penge var, hævder Juan Carlos' finansielle rådgivere, en generøs gave fra Saudi-Arabiens daværende konge, Abdullah.

Juan Carlos i selskab med kong Abdullah i 2008, hvor de nåede til enighed om Spanien skulle levere en højhastighedsjernbane mellem Medina og Mekka.

Ifølge den schweiziske avis Tribune de Genève står pengene i dag på en konto i Schweiz, hvor de er genstand for chefanklager Yves Bertossas insisterende interesse.

At Juan Carlos kan have taget sig ualmindeligt godt betalt for at lande en stor ordre til landets erhvervsliv, er ikke den eneste sten i skoen for den spanske offentlighed.

Gennem en årrække har Juan Carlos og kongehuset samlet på det, man for en nemheds skyld kalder "møgsager".

Drog på storvildtjagt med halvdansk adelskvinde

I 2012 drog han på storvildtjagt i Botswana, på invitation fra en syrisk rigmand, men brækkede hoften. Det var på et tidspunkt, hvor den spanske økonomi var i knæ efter finanskrisen, og hvor næsten fem millioner spaniere var arbejdsløse.

Spanske aktivister demonstrerer mod Juan Carlos efter at det kom frem, at han havde været på storvildtjagt i Botswana, hvorfra han blev fløjet hjem med brækket hofte.

Ikke desto mindre lod kongen sig flyve hjem i et specialfly til en pris, som ifølge avisen El Pais løb op i 328.000 kroner eller det dobbelte af en gennemsnitlig spansk årsløn.

Værre - eller måske lige så slemt - var det måske, at Juan Carlos på sin safari havde været i selskab med den tysk bosiddende Corinna Zu Sayn-Wittgenstein, der har giftet sig til sit adelige efternavn, og som oprindelig hed Larsen efter sin danske far.

Den fotogene blondine blev selv af de mere kongehusvenlige spanske medier betegnet som "en intim veninde".

- I et katolsk land var det efter afsløringen af turen med elskerinden svært at se Juan Carlos som et forbillede, og prins Felipe har ofte måttet gå ud og mildne den offentlige kritik, siger Anne Sofie Allarp.

I 2016 blev kongehuset ramt af en sag, efter at Juan Carlos' datter prinsesse Christina via sin mand blev involveret i groft skattesvig. Og endnu en gang måtte brormand Felipe forsøge at genoprette kongehusets renommé.

Spaniens prinsesse Cristina på anklagebænken på Mallorca i 2016, sigtet for meddelagtighed i groft skattesvig.

Det skete ved at forstøde søsteren Cristina og hendes familie.

Juan Carlos abdicerede fra tronen som 76-årig i 2014. Han overraskede alle, da han meddelte sin afgang efter 39 år på den spanske trone på grund af dårligt helbred.

Har frasagt sin far apanage

Samtidig er presset på sønnen Felipe øget markant. Det er sket efter beskyldninger om, at Spaniens nu 52-årige konge har del i den formue, hans far har placeret på udenlandske konti.

Kongehuset har officielt erklæret ikke at have kendskab til Juan Carlos' økonomiske transaktioner. Men det politiske pres er ikke stilnet af i Spanien.

Venstrefløjspartiet Podemos har krævet, at der holdes en folkeafstemning om monarkiets fremtid i Spanien, har El Pais skrevet.

- Koalitionsregeringen mellem socialdemokraternes Pedro Sanchez og venstrefløjspartiet Podemos har været medvirkende til at lægge pres på kongehuset og Felipe, som ellers har formået at håndtere krisen ganske ok, selv om ingen i kongehuset er gået fri, mener Anne Sofie Allarp.

Kong Felipe har frataget sin far apanage og frasagt sig arv fra ham. Men det har ikke dæmpet den spanske offentligheds kritik af Juan Carlos.

Felipe VI (tv) og den abdicerende konge Juan Carlos i 2014, hvor det spanske parlament har legitimeret et tronskifte.

I de seneste uger har der været flere demonstrationer mod monarkiet.

Juan Carlos kom tilbage på tronen efter den fascistiske general Francisco Francos død i 1976 efter en lang årrække, hvor Spanien var mærket af efterdønningerne af diktatur og borgerkrig.

I årene derefter var Juan Carlos en skikkelse, man forbandt med udviklingen af det moderne demokrati i landet.

Han måtte afværge et statskup i 1981 og lagde alen til den folkelige respekt, som ikke sjældent blev næret af, at Juan Carlos var fast mand ved store sportsbegivenheder.

Det er ikke umiddelbart oplyst, hvor Juan Carlos flytter hen.