Udland

Privat rumfartøj lander efter 64 dage i rummet: - Det er gået fuldstændig perfekt

Missionen kan indvarsle en ny tid for rumfarten.

Mission completed. Rumfartøjet Crew Dragon er landet sikkert i den Mexicanske Golf efter 64 dage i rummet.

Det er de to astronauter Robert L. Behnken og Douglas G. Hurley, der har ført rumfartøjet op i de høje kredsløb og hjem igen.

- Hele turen er gået fuldstændig perfekt, og de landede klokken 20.48 helt som planlagt, siger Michael Linden-Vørnle, astrofysiker ved Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU.

En ny æra

Landingen af Crew Dragon markerer afslutningen på en historisk testmission foretaget af den private virksomhed SpaceX, hvor de to astronauter tog en tur til Den Internationale Rumstation ISS og tilbage igen.

Formålet med missionen har været at bane vejen for rumfart som turisme. Det kræver, at man får grønt lys af NASA.

Og som det ser ud nu, bliver det formentlig en realitet, vurderer Michael Linden-Vørnle.

- Den her mission ser ud til at være gået rigtig godt. Nu skal man selvfølgelig gennemgå det hele. Det tager formentlig omkring seks uger, siger han.

Den store eksamen

Crew Dragon-missionen har skulle sikre, at alle aspekter af flyvningen er sikre. Alt fra rumdragterne til affyringsfartøjet har haft deres sidste eksamen på turen.

De to astronauter ombord har undervejs mod rumstationen taget manuel kontrol over fartøjet to gange for at teste det. Men ellers har de kunne læne sig tilbage, mens Crew Dragon har fløjet sig selv.

- Flyvningen har klaret sig selv, de har bare siddet klar til at træde til, hvis der skulle ske noget. Og det har ikke været nødvendigt, siger Michael Linden-Vørnle.

Rumfart for alle

Det er Elon Musk, manden bag Tesla-bilerne, der står bag SpaceX.

I 2014 vandt han sammen med flyproducenten Boeing retten til at iværksatte et program rettet mod transport- og passagerfart i rummet, baseret på NASA's ekspertise.

Hidtil er det kun den russiske regering, der har formået at bringe turister op i de høje kredsløb, men i februar underskrev Gwynne Shotwell, der er direktør i SpaceX, en aftale med firmaet Space Adventures om at sende turister afsted så tidligt som i 2021.

- Denne historiske mission vil bane vejen, så rumfart bliver muligt for alle de mennesker, der drømmer om det, sagde Gwynne Shotwell ved den lejlighed.

Den planlagte tur vil bringe turisterne i kredsløb 400 kilometer over jorden, hvor de kan nyde udsigten - og vægtløsheden - inden de returnerer til overfladen.

En risikabel affære

Der er gået 17 år, siden NASA offentliggjorde, at det bliver muligt at komme op til den internationale rumstation ISS som turist - prisen per nat vurderes til at blive cirka 240.000 danske kroner.

Men rumfart kan være en risikabel affære.

De to astronauter, Robert L. Behnken og Douglas G. Hurley, er henholdsvis 49 og 53 år gamle, og de overværede begge, hvordan syv af deres kolleger brændte op i rumfærgen Challenger i 1986.

Nogle gummiringe på løfteraketterne var blevet stive på grund af koldt vejr, og da der opstod en stikflamme ud gennem ringene, gik der hul i brændstoftanken.