Coronavirus

Katastrofe i australsk delstat - beboere må kun bevæge sig fem kilometer fra deres hjem

Udgangsforbud om natten og strenge regler for, hvor man må bevæge sig hen i Melbourne, skal standse spredningen af coronasmitte i Victoria.

Den australske delstat Victoria - der i forvejen er i undtagelsestilstand - erklærer sig nu i katastrofetilstand og indfører skrappere restriktioner i kampen mod spredningen af coronavirus såsom udgangsforbud.

Det siger delstatens premierminister, Daniel Andrews, på et pressemøde.

Det sker, efter at delstaten har registeret 671 nye smittede søndag mod 397 nye smittede lørdag.

Søndagens tal er ikke meget lavere end torsdagens tal, hvor det seneste udbrud satte smitterekord med 723 nye tilfælde, og selv om en lockdown af delstatens hårdt ramte hovedstad. Melbourne, allerede er i gang, har den ikke haft den ønskede effekt.

- Jeg er ikke parat til acceptere dag efter dag efter dag med flere hundrede smittede og flere og flere døde, siger Daniel Andrews ifølge Reuters.

Udgangsforbud om natten

Det er udbruddet i delstatens hovedstad, Melbourne, der har skabt problemer, og derfor har de nye regler i særdeleshed store konsekvenser for beboerne i den australske millionby.

Fra i aften og seks uger frem må beboerne opholde sig maksimalt fem kilometer væk fra deres hjem. Om natten er der nu udgangsforbud fra klokken 20 til klokken 05, og de eneste undtagelser for at bryde det er, at man arbejder, plejer andre borgere eller selv modtager pleje.

Derudover er der kun én person fra hvert hjem, der må handle i for eksempel supermarkedet, og det må kun ske én gang om dagen. Derudover må beboerne i Melbourne kun forlade deres hjem én gang om dagen for at gå en tur eller dyrke motion. Det må vare op til en time og skal ske alene eller i selskab med én anden person.

Begge dele skal ske inden for en radius af fem kilometer fra ens hjem.

Fritidsaktiviteter er heller ikke tilladt, og så skal alle skoler til at indføre onlineundervisning.

- Dette er markante skridt, som ikke er blevet taget med lethed. Det er udfordrende, men det er akkurat det, vi er nødt til at gøre, siger Daniel Andrews.

Og han varsler strenge straffe for at bryde reglerne og har med katastrofetilstanden givet politiet og myndighederne flere beføjelser end normalt.

Bliver man taget i at bryde udgangsforbuddet kan man i sidste ende blive hevet i retten og idømt en bøde på 10.000 australske dollars (over 45.000 danske kroner, red.), advarer han.

De nye regler gælder i de kommende i seks uger. Mandag vil regler for forretninger og erhvervsliv blive annonceret. Daniel Andrews forventer, at supermarkeder, apoteker og takeaway-madsteder fortsat kan holde åbent, mens andre butikker nok må lukke.

Strenge regler var ikke nok

Delstaten Victoria har siden pandemiens start været et epicenter for coronasmitte i Australien.

Og mens langt de fleste australske delstater i månedsvis har meldt om ganske få nye smittede, er smitten de seneste uger steget igen i Victoria på grund af en ny bølge af coronasmitte i storbyen Melbourne.

Victorias coronaudbrud blussede op i juni og er delvis blevet knyttet til familiesammenkomster under fastemåneden ramadan. Derfor blev store dele af byen sendt i lockdown for knap en måned siden.

For eksempel fik 3000 beboere fra ni boligblokke i Flemington og North Melbourne besked på, at de slet ikke mpåtte forlade deres hjem under nogen omstændigheder - hverken for at handle, motionere eller tage på arbejde. Og der blev sendt betjente ud for at opretholde ordren.

Men de foreløbige tiltag har ikke bremset smitten nok, og den har nu bredt sig til resten af delstaten Victoria, siger premierministeren.

Lørdag døde syv personer i delstaten, og dermed er antallet af coronarelaterede dødsfald i Victoria oppe på 123. På landsplan er 208 personer døde med coronavirus.

De nye og strengere regler gælder foreløbig til 13. september.

Alle andre australske delstater har som konsekvens af de mange smittede lukket deres grænser for borgere fra Victoria.