Udland

Trump vil forbyde socialt medie i USA

Videoappen TikTok, der er ejet af et kinesisk selskab, er blevet beskyldt for at overvåge brugerne og stjæle deres oplysninger.

USA's præsident, Donald Trump, vil forbyde den populære kinesiske videoapp TikTok i USA.

Og forbuddet kan komme allerede lørdag. Det sagde han fredag aften (natten til lørdag dansk tid, red.) til journalister ombord på Air Force One, skriver nyhedsbureauet AP.

- Hvad angår TikTok forbyder vi dem i USA, sagde han.

Trump forklarede, at han kan anvende en økonomisk kriselov eller give et forbud i form af et præsidentielt dekret.

- Jeg har jo den autoritet, sagde han.

Anklages for at overvåge brugere

Det er ikke første gang, Trump-administrationen lufter tanken om at forbyde den kinesiske app.

TikTok er blandt andet blevet kritiseret kraftigt for at stjæle og bruge oplysninger fra de brugere, der downloader appen. Derudover er Kina også blevet beskyldt for at benytte dataen til at overvåge brugere.

Og den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde for knap en måned siden, at "det er noget, vi tager meget alvorligt".

Afviser USA's beskyldninger

TikTok, hvor brugerne kan offentliggøre korte videoer, er det første kinesiske sociale medie, der har fået stor udbredelse i resten af verden.

Det er et af Kinas største tech-selskaber ved navn ByteDance, der ejer TikTok, og USA er bange for, at selskabet - ligesom alle andre kinesiske selskaber - er forpligtet til at dele alle informationer med den kinesiske stat.

TikTok har ellers gjort meget ud af at understrege sin uafhængighed af Kina og af moderselskabet ByteDance.

Selskabet ansatte i maj den tidligere Disney-direktør Kevin Mayer som øverste chef, og ifølge nyhedsbureauet Reuters har TikTok meddelt, at det vil forlade Hongkong efter vedtagelsen af den kontroversielle sikkerhedslov i den tidligere britiske koloni.

- Vi har aldrig givet brugerdata videre til den kinesiske regering, og det ville vi heller aldrig gøre, hvis vi blev bedt om det, sagde selskabet i et svar til Mike Pompeo i starten af juli.

TikTok har understreget, at alle selskabets datacentre ligger uden for Kina, og at oplysningerne derfor ikke hører under kinesisk lovgivning.

Over to milliarder downloads

Det har dog ikke fjernet sagen fra Donald Trumps bord.

Fredag kom det frem, at Microsoft forhandler om at købe videoappens amerikanske aktiviteter. Men fredag aften sagde Trump, at han ikke bryder sig om, at et amerikansk selskab kan få lov til at købe den amerikanske del af TikTok, dog uden af forklare hvorfor.

TikTok er på kort tid blevet en af verdens mest populære apps.

Den er blevet downloadet mere end to milliarder gange på verdensplan og mere end 165 millioner gange i USA, skriver Bloomberg. Det er hovedsageligt børn og unge, der anvender app'en.