Udland

Retsdokumenter øger presset - mindreårig pige skulle give prins Andrew hvad han forlangte

Prins Andrew er tavs efter et katastrofalt interview med BBC, men en af hans venner afviser beskyldningerne: - Hvor er beviserne?, siger han.

Presset øges på den britiske prins Andrew, efter at en stribe retsdokumenter netop er blevet frigivet i USA. Det skriver the Guardian.

Af dem kan man se, at den nu afdøde milliardær og pædofilidømte Jeffrey Epstein forsøgte at samle belastende materiale, som han kunne afpresse prinsen med, ved at lokke prinsen til at forgribe sig på en mindreårig pige.

Og den unge pige fik besked på at "give prinsen, hvad end han forlangte, og rapportere til ham (Epstein, red.) om detaljerne af det seksuelle misbrug".

Udsat for overgreb af magtfulde mænd

Dokumenterne stammer fra en sag, som den unge pige - og nu voksne kvinde - rejste mod Jeffrey Epstein og hans ekskæreste Ghislaine Maxwell, i 2015.

I USA varierer den seksuelle lavalder fra stat til stat, men de fleste steder er den mellem 16 og 18 år.

I de nye dokumenter omtales hun som Jane Doe #3, men fra tidligere retsdokumenter ved man, at denne betegnelse dækker over Virginia Roberts Giuffre, der før har stået frem og anklaget Jeffrey Epstein og hans ekskæreste Ghislaine Maxwell for at presse hende til sex med talrige mænd.

De mænd omfatter "adskillige fremtrædende amerikanske politikere, magtfulde erhvervsledere, udenlandske præsidenter, en kendt premierminister og andre verdensledere".

Derudover omfatter de ifølge Giuffre prins Andrew, som skal have forgrebet sig på den unge pige ved tre lejligheder: På Jeffrey Epsteins private ø, et sted i New York og i Maxwells lejlighed i London.

Ghislaine Maxwell skal have ageret som alfons, har Giuffre fortalt, og skaffet de magtfulde mænd hundredvis af piger. Virginia Roberts Giuffre har fortalt, at hun selv blev rekrutteret af Ghislaine Maxwell i 1999, da hun var 15 år gammel, og kun slap ud ved at flygte til et fremmed land i 2002.

Andrews ven afviser pure

Retsdokumenterne afslører desuden, at prins Andrew engang skal have forsøgt at presse USA til at give Epstein et fordelagtigt forlig i en anden sag.

Epstein tilstod i 2008 at have betalt en mindreårig pige for seksuelle tjenester og blev dømt til 13 måneders fængsel ved en omstridt retssag, hvor mange mente, at han slap med en alt for mild dom. Om det er denne sag, der er tale om, afslører dokumenterne ikke. Men det er den eneste anden dom, Epstein har modtaget.

Prins Andrew har siden i et katastrofalt interview med BBC i november forholdt sig tavs i sagen. Men en af prinsens venner afviser beskyldningerne.

- Beskyldninger er ikke det samme som kendsgerninger, som er forudsætningen for retfærdighed. Lad os se, om beskyldningerne holder, for det har ganske få af dem gjort - hvor er beviserne?, siger han til The Guardian.

Kort efter interviewet - der afstedkom, hvad britiske kommentatorer kaldte den største skandale i det britiske kongehus siden skilsmissen mellem prins Charles og prinsesse Diana - trak prins Andrew sig fra sine officielle pligter og lovede at samarbejde med efterforskerne i Epstein-sagen. Det er ifølge statsanklageren ikke sket endnu.

Epsteins ekskæreste skal for retten

De afslørende retsdokumenter er blevet aktuelle igen, efter Maxwell blev anholdt for en måned siden i en afsidesliggende hytte i New Hampshire i USA, mens hun forsøgte at flygte fra FBI's agenter.

Anholdelsen skete knap et år efter, at Epstein blev anholdt og sigtet for omfattende menneskehandel og seksuelle overgreb på mindreårige piger. Sagen kom dog aldrig for retten, da han kort efter blev fundet død i sin celle i august 2019. Anklagerne kunne have sendt ham i fængsel i op mod 45 år.

Derefter forsvandt hans ekskæreste og tætte ven Ghislaine Maxwell fra de sociale kredse i New York og London, som hun ellers var en fast del af, mens flere og flere af Epsteins formodede ofre stod frem og fortalte om hendes nøglerolle i at skaffe unge piger og sende dem hjem til magtfulde mænd.

De beskyldninger har Ghislaine Maxwell gentagne gange afvist.

Trods det er hun netop nu bag tremmer i USA. Sagen mod hende er berammet til at starte næste sommer, og hun anklages for at have rekrutteret piger ned til 14 år og assisteret Epstein i det organiserede misbrug af dem.