Coronavirus

Unge fører an i smittestigning - I er ikke usårlige, advarer WHO

Organisationens eksperter er bekymrede over, at særligt de yngre europæere virker til at tage lettere på coronatruslen.

En række europæiske lande oplever i øjeblikket en stigning i antallet af nye smittetilfælde med coronavirus, og der er indikationer på, at udviklingen i nogle lande til dels skyldes unge, der over sommeren "har sænket paraderne".

Det siger generaldirektør i Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus på et pressemøde.

- Vi har sagt det før, og vi siger det igen: Unge er ikke usårlige. Unge kan blive smittet, unge kan dø, og unge kan overføre virussen til andre, siger han.

WHO-chefen mener, at en af de største udfordringer ved at inddæmme coronasmitten er "at overbevise unge om denne risiko".

Udmeldingen kommer, efter organisationens europæiske chef, Hans Kluge, til Euronews har fortalt, at et stigende antal unge europæere tester positive for covid-19.

- Vi kan se både nationalt og subnationalt, at stigningerne i smittetilfælde i flere lande primært ligger i aldersgruppen mellem 20 og 39 år, siger han.

Flest nysmittede blandt unge i Danmark

Blandt andet i Frankrig og Tyskland har sundhedseksperter sagt, at flere unge bliver testet positive. Her lyder det, at de unge i mindre grad holder social afstand til andre og har kontakt til flere.

Også Hans Kluge mener, at stigningen særligt skyldes en mentalitetsændring.

I Danmark har vi over sommeren også oplevet en lille stigning i nye smittetilfælde, som ifølge eksperter kan tilskrives, at vi er i kontakt med flere fremmede, end vi var under krisen.

Ifølge Statens Serum Institut er det herhjemme i aldersgruppen 13-19 år, at vi har set den højeste forekomst af nye smittetilfælde over de seneste uger. Men det er også de yngre aldersgrupper, som testes mest, og der er registreret en øget testaktivitet i aldersgruppen 13-19 år.

Unge skal ikke føle sig mindre udsatte

Under coronakrisen har det lydt, at særligt ældre og personer med underliggende sygdom og nedsat immunforsvar er i risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb med covid-19. Men WHO's eksperter advarer de raske unge om, at vi endnu ikke kender alt til langtidseffekterne af sygdommen.

Eksperterne opfordrer derfor de unge til at tage foranstaltninger som at bruge mundbind, at huske jævnligt at vaske hænder og at undgå store forsamlinger.

Blandt andet opfordres de unge til at undgå natklubber, som WHO oplever som en stor forstærker i smittespredning. Herhjemme advarer eksperter også mod at genåbne nattelivet.

WHO's europæiske chef mener, det er vigtigt, at sundhedseksperter tilpasser deres budskaber til de unge, men at bebrejdelse er den forkerte vej frem.

- Det afgørende er, at vi tilpasser vores risikokommunikation til den gruppe i befolkningen og går væk fra, at unge er mindre udsatte, lyder det fra Hans Kluge.