USA VALG

Trump trækker i land efter klar afvisning fra sine egne

Donald Trump er blevet mødt af modstand fra både egne rækker og modstandere, efter han åbnede for at udskyde præsidentvalget til efter coronakrisen.

Få timer efter, at den amerikanske præsident, Donald Trump, torsdag foreslog en mulig udsættelse af det amerikanske valg, understregede han, at han ikke ønsker valget udskudt.

Det skete på et pressemøde natten til fredag dansk tid, hvor de fremmødte journalister spurgte ind til præsidentens udmelding på Twitter, hvor han lagde op til at udsætte valget "til folk sikkert, trygt og ordentligt kan stemme".

- Jeg vil have et valg og et resultat endnu mere end jer. Jeg vil ikke have en udsættelse. Jeg vil have valget. Men jeg vil heller ikke risikere at skulle vente tre måneder og så finde ud af, at alle stemmesedlerne er forsvundet, og at valget ikke betyder noget, forklarede præsidenten.

Trumps frygt bunder i, at coronapandemien har medført diskussioner om, hvorvidt det vil være sikkert for vælgerne at begive sig til stemmeurnerne ved præsidentvalget i november. Derfor drøfter mange stater muligheden for i højere grad at brevstemme.

Men Donald Trump hævder, at brevstemmer vil føre til svindel med stemmesedlerne. Det findes der dog ikke nogen beviser for.

På nattens pressemøde henviste præsidenten til historier i amerikanske medier om problemer med brevstemmer, der når sent frem, og han fortalte videre, at det i værste fald kunne tage uger, måneder eller endda år at få styr på.

- Ønsker jeg valgdatoen ændret? Nej, men jeg vil heller ikke se et korrupt valg, sagde Donald Trump.

Afvist af sine egne

Det amerikanske præsidentvalg skal efter planen afholdes 3. november i år, og det er kun den amerikanske kongres, der kan ændre datoen for valget.

Det vil sige, at en ny valgdato blandt andet skal accepteres af Repræsentanternes Hus, hvor demokraterne har et flertal. Og det er meget usandsynligt, som TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster har forklaret.

Lederen af Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, reagerede på Trumps forslag ved at publicere et uddrag fra den amerikanske forfatning.

I Kongressens andet kammer, Senatet, har Trumps eget parti, Republikanerne, flertal, men heller ikke her lyder der til at være opbakning til at flytte valget til en senere dato.

Den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell, sagde torsdag klart og tydeligt, at valgdatoen "er hugget i sten"

- Aldrig i landets historie, hverken under krige, depressioner eller under borgerkrigen, har vi undladt at afholde et føderalt valg til tiden. Vi vil også denne gang finde en måde at få det til at ske 3. november, sagde McConnell i et tv-interview med WNKY.

Også en række af partiets ledende senatorer har afvist ideen, selvom de normalt er loyale over for Trump. Det samme har den republikanske minoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, der klart afviser tanken om at flytte valget.

Valgperiode udløber uanset hvad

Der er også en anden dato, der skaber en forhindring i at flytte valgdatoen i USA: 20. januar 2021.

Det 20. forfatningstillæg dikterer nemlig, at en siddende præsident og vicepræsident senest skal gå af ved middagstid på denne dato, hvis ikke de ved et valg er blevet forlænget til en anden embedsperiode.

Så selv hvis valget måtte blive udskudt, udløber Donald Trumps og vicepræsident Mike Pences embedsperiode altså 20. januar.

Alt peger altså på, at valgdatoen 3. november ligger fast.

I løbet af denne måned har syv delstater meddelt, at de planlægger at lade vælgerne stemme primært via brev, skriver Washington Post. Det drejer sig om Californien, Utah, Hawaii, Colorado, Oregon, Vermont og Washington.

Disse stater vil sende stemmesedler til alle registrerede vælgere, som så kan vælge, om de vil sende dem retur med posten eller aflevere dem personligt.

Der vil også være åbne valglokaler på selve valgdagen, men i begrænset omfang, lyder planerne.