Udland

Over 60.000 på gaden i protest mod 'Europas sidste diktator'

Den største demonstration i over ti år og russiske lejesoldater er blevet en del af en valgkamp, hvor Lukashenko slås for at holde fast i magten.

Kan valget 9. august sætte en stopper for 'Europas sidste diktator'?

I Hvideruslands hovedstad, Minsk, var over 60.000 mennesker torsdag på gaden for at protestere med balloner og flag mod præsident Alexander Lukashenko, der forsøger at vinde valget for sjette gang i træk.

Lukashenko kom til magten i 1994 og har siden da styret Hviderusland med metoder, der minder om Sovjettidens diktatorer med udemokratiske valg og fængsling af politiske modstandere, skriver BBC. I 2005 gav den daværende udenrigsminister i USA, Condoleezza Rice, ham derfor tilnavnet 'Europas sidste diktator'.

Demonstrationen i hovedstaden var organiseret af Svetlana Tikhanovskaya, der har udfordret Lukashenko og selv stiller op.

Den 37-årige Tikhanovskaya har ellers ingen politisk erfaring, men hun valgte at kaste sig ind i præsidentvalgkampen, efter hendes mand blev sat bag tremmer i maj og forhindret i selv at stille op.

Langer ud efter Lukashenko

Demonstrationen var den største i over ti år, og gaderne i Minsk lagde asfalt til de utilfredse hviderussere i en tid, hvor præsidenten slår hårdt ned på politiske modstandere som aktivister og journalister. Herunder som Svetlana Tikhanovskayas mand.

Sergei Tikhanovsky er en kendt blogger og Lukashenko-kritiker. Han er af myndighederne blandt andet blevet anklaget for at have samarbejdet med russiske lejesoldater for at skabe uro før valget.

Svetlana Tikhanovskaya afviser beskyldningerne mod sin mand.

- Folk, der gerne vil have et ordentligt liv, er ikke kriminelle, sagde hun foran det store menneskehav i Minsk.

- Jeg beder dig: Gå ikke mod din egen samvittighed, dit eget folk, tilføjede hun henvendt til præsident Lukashenko.

To andre kandidater, der har forsøgt at stille op mod Lukashenko, er blevet afvist.

Russiske lejesoldater opdaget og anholdt

Op til den store demonstration torsdag blev der pustet til mistanken om Ruslands indblanding i valget i Hviderusland, da 33 russere onsdag blev anholdt og anklaget for at have planer om terrorisme.

Hviderusland mener, de er russiske lejesoldater fra den berygtede Wagner-gruppe, der er en gruppe private lejesoldater, som har kæmpet for Ruslands interesser i andre lande som Ukraine og Syrien. Gruppen menes at blive sponsoreret af magtfulde russere, der er tæt på Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det har FN og USA dokumenteret, skriver BBC.

Rusland afviser at kende noget til dem, men Hvideruslands sikkerhedsråd mener, at de anholdte kun er toppen af isbjerget, og at der er rejst over 200 lejesoldater ind i Hviderusland for at "destabilisere situationen under valgkampen" før præsidentvalget om godt en uge.

Det hviderussiske nyhedsbureau Belta har endda sat navn og fødselsdato på de 33 anholdte, og myndighederne er nu ved at undersøge, om nogen af dem har forbindelse til Sergei Tikhanovsky.

Skabte mistanke ved at undgå alkohol

Anholdelserne af de 33 russere, der blev foretaget af Hvideruslands KGB på Belorusochka-sanatoriet nordvest for Minsk, hvor de boede, blev filmet af den statslige tv-kanal Belarus 1.

I reportagen, der er på russisk, kan man høre, at gruppen havde vakt opsigt på sanatoriet på grund af deres disciplinerede, militæragtige opførsel - ved for eksempel at undgå alkohol.

Videooptagelser af anholdelserne viser desuden, at mange af de anholdte havde sudanske pengesedler og sudanske telefonkort på sig. Wagner-gruppen er kendt for at være aktiv i flere afrikanske lande som Sudan, Libyen og Den Centralafrikanske Republik, og det er derfor ikke usandsynligt, at de anvendte Hviderusland som transitland på vej mod Sudan.

Den russiske regerings talsmand, Dmitry Peskov, afviser, at russerne har gjort noget galt.

- Vi ved, at 33 russere er blevet anholdt i Hviderusland. 200 er stadig på fri fod. Vi kender ikke til nogen ulovlig aktivitet, der kan danne grundlag for disse anholdelser, sagde han torsdag.

- Der er allerede beskyldninger om, at nogle organisationer i Rusland sender nogen for at destabilisere situationen i Hviderusland. Selvfølgelig er den slags ikke andet end beskyldninger.

Svetlana Tikhanovskaya og andre Lukashenko-kritikere mener, at de russiske lejesoldater er sendt til Hviderusland for at skabe en situation, der øger opbakningen til den siddende præsident Lukashenko, der efter 26 år ved magten og en økonomisk nedtur forårsaget af coronapandemien mødes af flere og flere protester.

Rusland og Hviderusland har samarbejdet tæt siden Sovjetunionens kollaps i 1991 og blandt andet afholdt fælles militærøvelser.