USA's økonomi lider massivt tilbageslag: - Alle kriser siden Anden Verdenskrig blegner, siger cheføkonom

USA's bnp dykkede med 9,5 procent fra første til andet kvartal, der var præget af nedlukningen.

Den amerikanske økonomi led et stort tilbageslag i andet kvartal, hvor landet var ramt af coronaudbrud og en delvis nedlukning af samfundet.

Fra første til andet kvartal skrumpede USA's økonomi med 9,5 procent, skriver Washington Post.

Det er det største fald i de 70 år, der er ført statistik over udviklingen.

- Det får alle kriser, vi har set siden Anden Verdenskrig, til fuldstændig at blegne. Det er skræmmende, siger Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, til TV 2.

På linje med fald i Tyskland

På årsbasis - som er det nøgletal, amerikanerne kigger på - er faldet i bnp opgjort til 32,9 procent. Det viser tal fra det amerikanske handelsministerium.

Det er ikke et udtryk for et fald i den størrelsesorden i kvartalet, men fordi man i opgørelserne omregner kvartalstallet til årsbasis.

Faldet på 9,5 procent er nogenlunde på linje med, hvad man har set i Tyskland, der i andet kvartal havde en tilbagegang i økonomien på 10,1 procent.

- Den amerikanske økonomi er på den måde banket fem år tilbage og oplevede i andet kvartal det største økonomiske tilbageslag nogensinde målt, siger Søren V. Kristensen.

Dystre tal for arbejdsmarkedet

Det kraftige tilbageslag blev hovedsageligt skabt i starten af kvartalet, da forbruget fra den ene dag til den anden faldt med 30-35 procent.

- Siden har vi set et comeback til forbruget i både maj og juni. Den amerikanske økonomi vil derfor efter alt at dømme allerede i tredje kvartal begynde at vokse igen, siger cheføkonom Søren V. Kristensen.

Ud over tallet for bnp er der offentliggjort et dystert tal fra det amerikanske arbejdsmarked.

1,43 millioner meldte sig ledige i sidste uge, hvilket er blandt de højeste tal i historien, men dog lavere end i starten af nedlukningen.

I en prognose i maj skønnede Kongressens uafhængige budgetkontor, CBO, at det amerikanske bnp først efter 2021 vil være på samme niveau som før coronakrisen.