Udland

Trump sætter spørgsmålstegn ved tidspunkt for amerikansk valg

- Med brevstemmer overalt vil valget i 2020 blive det mest ukorrekte og bedrageriske valg i historien, skriver Donald Trump i tweetet.

USA's præsident, Donald Trump, rejser nu spørgsmålstegn ved det amerikanske præsidentvalgs afholdelse i november.

Det sker i et tweet.

- Udsæt valget til folk sikkert, trygt og ordentligt kan stemme? skriver Donald Trump i tweetet.

Ifølge Donald Trump vil mange vælgere blive nødt til at afgive brevstemmer ved valget til november.

- Med brevstemmer overalt vil valget i 2020 blive det mest ukorrekte og bedrageriske valg i historien, skriver Donald Trump i tweetet.

Tweetet kommer på et tidspunkt, hvor meningsmålinger viser, at Trump er bagud i forhold til den demokratiske kandidat, Joe Biden.

"Hop i havnen"

Det er kun den amerikanske kongres, der kan ændre datoen for valget. Det skal efter planen afholdes 3. november.

Det vil sige, at det blandt andet skal accepteres af Repræsentanternes Hus, hvor demokraterne har et flertal. Et sådant scenarie er dybt urealistisk, fortæller TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Demokraterne vil sige "hop i havnen" og bede præsidenten finde nogle penge til at styrke systemet for brevstemmer. Det vil Trump nægte, hvilket vil få demokraterne til at svare: "Vi ses 3. november," siger han.

Dog påpeger Mirco Reimer-Elster, at alene dét, at præsidenten kan finde på at foreslå en udskydelse af valget, skal tages alvorligt.

På Twitter ser det da også ud til, at demokraterne ser Trumps seneste udmelding som en umulig, men alvorlig strøtanke. Senator fra New Mexico Tom Udall kalder det et "alvorligt, køligt angreb på den demokratiske proces".

Brevstemmer lig med svindel?

Coronapandemien har medført diskussioner om, hvorvidt det vil være sikkert for vælgerne at begive sig til stemmeurnerne. Derfor drøfter mange stater muligheden for i højere grad at brevstemme.

Trump har gentagne gange hævdet, at brevstemmer vil føre til svindel med stemmesedlerne. Det findes der dog ikke nogen beviser for.

Han har også afvist at svare på, om han vil acceptere resultatet af valget i november, hvis han taber. USA-analytiker Mirco Reimer-Elster finder det dog højst usandsynligt.

- Hvis Trump ikke engang kan acceptere en valgsejr, har jeg svært ved at se, at han skulle acceptere et nederlag, siger han.

Flere stater har valgt brevstemmer

I løbet af denne måned har seks stater meddelt, at de planlægger at lade vælgerne stemme primært via brev, skriver britiske BBC. Det drejer sig om Californien, Utah, Hawaii, Colorado, Oregon og Washington.

Disse stater vil sende stemmesedler til alle registrerede vælgere, som så kan vælge, om de vil sende dem retur med posten eller aflevere dem personligt.

Der vil også være åbne valglokaler på selve valgdagen, men i begrænset omfang, lyder planerne.