Donald Trump

Trump undrer sig over manglende opbakning: - Det må være min personlighed

Præsidenten mener, at både han selv og hans regering burde møde større opbakning for håndteringen af coronakrisen.

På et pressemøde natten til onsdag dansk tid fastslog USA's præsident, Donald Trump, at han har et glimrende forhold til den amerikanske regerings øverste sundhedsrådgiver, Anthony Fauci.

- Vi kommer rigtig godt ud af det med hinanden, og jeg er enig i meget af det, han siger, lød det fra præsidenten.

På det seneste er Fauci ellers blevet kørt ud på et sidespor af Trump-regeringen, og pressemødet kommer bare én dag efter, at Donald Trump ifølge CNN delte et budskab på Twitter om, at Fauci er en bedrager, der har vildledt den amerikanske befolkning.

Blandt en stor del af befolkningen nyder Anthony Fauci, der er direktør for Det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme, dog stor respekt for sin håndtering af indsatsen mod coronaepidemien i USA.

Imens har Trump ifølge diverse meningsmålinger oplevet faldende opbakning over de seneste måneder.

Det undrer den amerikanske præsident, for respekten for Fauci burde blive overført til Trump-regeringen, som Fauci arbejder for, argumenterede Trump.

- Det er interessant, at han har så stor opbakning. Det er godt. For husk, at han arbejder for min regering. Han arbejder for os. (...) Og for det meste har vi gjort, hvad han og andre har anbefalet.

'Ingen kan lide mig'

En meningsmåling fra april viste, at 78 procent af amerikanerne havde tillid til Anthony Fauci, mens kun 7 procent ikke havde. Men kun lidt over 40 procent af amerikanerne mener i øjeblikket, at Trump gør det godt.

- Så det er lidt mærkeligt, at en mand, der arbejder tæt sammen med os, det gør både dr. Fauci og dr. Birx (USA's særlige coronakoordinator, Deborah Birx, red.), og de er meget velansete, men ingen kan lide mig.

- Det kan kun skyldes min personlighed, lød konklusionen fra Donald Trump på pressemødet.

Lyn-analyse

Hvis præsidentens tal var tilnærmelsesvis på niveau med Faucis, stod Trump nok til at blive genvalgt. Det er ikke tilfældet. Fauci har været den leder, som mange amerikanere havde ønsket sig, USA's præsident skulle være under coronakrisen: kompetent og klarsynet. Trump har nok ret i, at den lave opbakning i høj grad skyldes hans personlighed. Præsidentens facon har næppe hjulpet USA under coronakrisen. Dermed ikke sagt, at Trump kunne have opnået samme popularitet som Fauci. Dertil er amerikansk politik for polariseret, og Trumps troværdighed var allerede i bund, inden coronakrisen ramte USA.

Præsidenten har fra flere sider fået kritik for sin håndtering af coronakrisen og er blevet beskyldt for længe ikke at tage virussen alvorligt.

Og selvom Donald Trump nu forsøger at tegne et billede af et tæt forhold til sin rådgiver, har det ved flere lejligheder været tydeligt, at Trump og Fauci var uenige om coronastrategien, blandt andet i forhold til genåbningen af landet, som ifølge Fauci skete alt for hurtigt og alt for tidligt.

Fauci afviser vildledning

Uenighederne betød også, at Fauci efter at have været en fast bestanddel af Trumps daglige coronabriefinger pludselig ikke deltog længere. Samtidig forlød det, at der var blevet opsat skarpe begrænsninger for hans optræden på tv i det hele taget.

Tidligere i juli fortalte Fauci selv, at han ikke havde talt ansigt-til-ansigt med præsidenten siden 2. juni.

Den 79-årige læge Anthony Fauci har været leder af USA’s øverste organ for bekæmpelse af allergi og smitsomme sygdomme i 36 år. Han blev udnævnt af præsident Ronald Reagan og har siden arbejdet under George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama og altså nu Donald Trump.

Han har selv forholdt sig diplomatisk om sit forhold til præsidenten, og det gjorde han også tirsdag, da han blev spurgt ind til, at Donald Trump på Twitter havde delt beskeder, der miskrediterede embedsmanden.

- Jeg læser dem ikke engang, så det vil jeg ikke tale om. Jeg fortsætter bare med at passe mit job, uanset hvad der sker. Det er vigtigt, for vi står midt i en krise med den her pandemi. Det er, hvad jeg har forberedt mig på hele mit professionelle liv, sagde Fauci i et interview med ABC-programmet 'Good morning America'.

Samtidig understregede han, at han "under ingen omstændigheder" har vildledt den amerikanske befolkning om faren ved coronavirus.

USA har siden pandemiens start registreret mere end 4,3 millioner smittetilfælde og næsten 150.000 coronarelaterede dødsfald, og krisen er langt fra overstået.

Tallene stiger fortsat, og alene det seneste døgn har USA registreret 1592 coronarelaterede dødsfald. Tallet er det højeste daglige antal døde, som USA har registreret siden midten af maj.