Coronavirus

Stort fald i antallet af smittede i Sverige: - Det er ingen sejr

Sommerferie, social afstand og en smule flokimmunitet har været afgørende for udviklingen, lyder det fra Tegnell.

Coronavirussen er endelig på tilbagetog i Sverige.

I løbet af de seneste uger er antallet af nye dagligt smittede faldet markant i landet, der er gået fra at have over 1000 nye smittede om dagen i slutningen af juni til nu at have omkring 100 daglige smittede de sidste dage af juli.

En udvikling der giver lettelse blandt svenskerne, fortæller TV 2s journalist Jesper Zølck, der bor i Sverige.

- Der var i lang tid en frygt i Sverige for, at man havde dummet sig i forhold til landets strategi, fordi tallene blev ved med at være høje, men nu begynder man at komme ned i niveau, hvor der er mindre smittespredning, fortæller han.

Sommer, social afstand - og flokimmunitet?

Ifølge den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, er der flere forklaringer på, at det endelig går den rigtige vej i Sverige.

Han peger på, at godt svensk vejr har fået folk uden for, og samtidig har svenskerne været god til at holde social afstand, hvilket også har været med til at hjælpe.

Og så er der hele snakken om flokimmunitet:

- Vi har ikke opnået flokimmunitet, og får det sikkert heller ikke. Men vi har haft så mange smittede, at vi er på et sted, hvor det betyder noget for smittespredningen. Det store, hurtige fald, som vi ser, antyder, at vi har et højt niveau af immunitet, sagde Tegnell til SVT i sidste uge.

Den forklaring køber Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut. Han nævner, at det også kan have haft betydning, at mange arbejdspladser og skoler har været lukket i løbet af juli på grund af sommerferie.

- Det betyder, at folk ikke er så tæt sammen, som før sommerferien, siger Nils Strandberg Pedersen til TV 2.

Ingen sejr

Anders Tegnell mener, at de seneste ugers tal er et udtryk for, at den svenske strategi har virket, men helt så positiv er Nils Strandberg Pedersen ikke.

- Der er ikke noget sejr i det her. Sverige har haft ekstremt mange smittede, så på et eller andet tidspunkt måtte epidemien brænde ud. Men det er glædeligt for svenskerne, at de nu ser ud til at være kommet igennem det værste, siger Nils Strandberg Pedersen.

Sverige har været hårdt ramt af coronapandemien sammenlignet med mange andre lande.

Tal fra Johns Hopkins University viser, at Sverige har registreret 564 coronarelaterede dødsfald per million indbyggere i Sverige. Til sammenligning er der i Danmark registreret 106 dødsfald per million indbyggere.

Det har betydet, at Sverige i forbindelse med andre landes genåbning, er blevet isoleret, da svenskerne er blevet ramt af restriktioner fra blandt andet Danmark.

Yderligere åbning af landet

Men den nye, positive udvikling i landet giver håb om yderligere lempelse af restriktionerne, fortæller Jesper Zølck.

- Flere og flere svenske regioner bliver åbnet op. Svenskere kan tage til Danmark og Norge. Faktisk forventer Tegnell, at Stockholm, der har været lidt af et epicenter, snart kan åbnes op. Det er en markant udvikling.

5702 personer er døde i Sverige, mens de var smittet med coronavirus.