Udland

SE BILLEDERNE: Iran angriber tro kopi af amerikansk hangarskib

Iransk militær har angrebet en kopi af et amerikansk hangarskib i en storstilet militærøvelse. - / Ritzau Scanpix

Øvelsen kommer på et tidspunkt med øget spænding mellem Teheran og Washington i Den Persiske Golf.

Som led i en storstilet angrebsøvelse i det strategisk vigtige Hormuzstræde har Iran angrebet en kopi i fuld størrelse af et amerikansk hangarskib.

Missilangrebet var så voldsomt, at det amerikanske militær midlertidigt satte to regionale baser i området i højeste beredskab.

Det skriver BBC.

Øvelsen, der var opkaldt efter profeten Muhammed, blev vist på landsdækkende iransk tv.

Revolutionsgarden i Iran lavede i 2015 en lignende øvelse, hvor man angreb en tro kopi af et amerikansk krisskib.

Dette luftfoto viser modelskibet med kopier af amerikanske jagerfly på dækket.

Spændinger mellem USA og Iran

Modellen af hangarskibet var udstyret med kopier af amerikanske jagerfly, som blev brugt som mål for det iranske missilangreb.

Med i øvelsen var også helikoptere, der angreb modelskibet fra forskellige vinkler. Desuden viser billeder frigivet af iransk militær flere angrebsbåde, der cirkler omkring hangarskibet.

Øvelsen tirsdag kommer efter lang tids spænding mellem USA og Iran i Den Persiske Golf.

Hormuz-strædet er det smalle havstræde, der forbinder Den Persiske Golf og Omanbugten med forbindelse til Det Arabiske Hav.

Konflikten strækker sig tilbage til maj 2018, hvor Trump valgte at trække USA ud af den internationale atomaftale med Iran.

Iran har efterfølgende tilbageholdt flere olietankere, der er sejlet igennem Den Persiske Golf. Som modsvar har USA indført en række økonomiske sanktioner over for Iran.

Soldater fra den iranske revolutionsgarde sættes ned på modelskibet.

USA fordømmer angrebet

Den amerikanske flåde fordømte tirsdag den "uansvarlige og hensynsløse adfærd fra Iran" og kalder missilangrebet et forsøg på "at skræmme og lægge pres på".

- Den amerikanske flåde udfører defensive øvelser med vores partnere, der fremmer søfartssikkerheden i området, siger Rebecca Rebarich, talskvinde for den amerikanske flåde.

Det ballistiske missilangreb blev registreret på baser i Qatar og Forenede Arabiske Emirater, oplyser det amerikanske militær.

- Det, der blev vist i dag fra vores luftfarts- og flådestyrker, var en angrebsøvelse, siger generalmajor Hossein Salami til iransk stats-tv.

Iranske angrebshelikoptere deltog også i den storstilede øvelse.