Coronavirus

Rusland siger, at de snart har coronavaccine: - Det er et sputnik-øjeblik

Russerne er tæt på at have en coronavaccine. Arkivbillede af russisk vaccineforsker. Anton Vaganov / Ritzau Scanpix

Både England, USA og Kina hævder også at være meget tæt på at have en valideret vaccine klar inden længe.

Rusland har muligvis en coronavaccine på trapperne.

Det oplyser Kirill Dmitriev, direktør i den statsstyrede formuefond Russian Direct Investment Fund (RDIF), der finansierer landets vaccineforskning med mere end 60 milliarder kroner i pengetanken, til CNN.

Ifølge Kirill Dmitriev er den eftertragtede coronavaccine klar allerede 10. august efter at være udviklet af det Moskva-baserede Gamaleya institut. Og dermed står Rusland til at vinde kapløbet om at være først til at lancere et effektivt våben mod den pandemi, der har tvunget store dele af verden i knæ gennem første halvdel af 2020.

De fire testfaser

Fase 1: Medicinen/vaccinen testets ofte kun i få personer (cirka 10 personer)

Fase 2: Medicinen/vaccinen testes på et større antal personer med den sygdom, som medicinen skal virke på (cirka 100 personer).

Fase 3: Medicinen/vaccinen testes i en stor gruppe patienter under mere dagligdagsforhold for at bekræfte effekten af medicinen.

Fase 4: Efter medicinen/vaccinen er godkendt til markedsføring, testes dens terapeutiske anvendelse bredere.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

- Det er et Sputnik-øjeblik, siger Kirill Dmitriev om vaccinen, med en klar reference til den russiske satellit, der blev sendt ud i rummet i 1957.

Russerne har ikke frigivet data om vaccinen, men ifølge det russiske forsvarsministerium så skyldes hastigheden, de har udviklet den med, blandt andet, at det er en modificeret udgave af eksisterende vacciner, og at russiske soldater har stillet sig til rådighed for menneskeforsøg.

Rum- og vaccinekapløb

Ifølge TV 2s korrespondent i Rusland, Claus Borg Reinholdt, så er det ikke en underdrivelse at sammenligne vaccineudviklingen med et Sputnik-øjeblik, for siden det 18. århundrede har landet arbejdet på at være førende inden for vaccineudvikling, og under Den Kolde Krig udviklede det sig til et decideret kapløb mod Vesten.

- Det betyder alverden for Rusland at komme først med en vaccine. At kunne vise omverdenen, at man er dygtig og hurtig, er alfa og omega. Og det vil give et boost til russernes selvforståelse som en vigtig spiller i verden, siger han.

Kirll Dmitriev siger, at vaccinen først og fremmest er udviklet til at komme pandemien til livs og beskytte befolkningen, men hvis man samtidigt kan fremstille Rusland i et andet lys end den slyngelstat, de ofte bliver fremstillet som i vestlige lande, så er det jo et win-win, siger Claus Borg Reinholdt.

- Hvis man kan redde verden fra den dødelige virus, modbeviser man al kritik om at være aggressiv og med onde hensigter. Det er lige præcis det budskab, som den russiske ledelse gerne vil have frem. Så der er ingen tvivl om, at Rusland vil gøre en vaccine tilgængelig for resten af verden, siger korrespondenten.

Han tilføjer desuden, at det ikke mindst ville være en stor indenrigspolitisk sejr for præsident Putin, der ligger historisk lavt i meningsmålingerne.

Rusland har registreret 822.060 bekræftede tilfælde af coronavirus og 13.642 dødsfald.

Hele verden arbejder

Ifølge WHO er der mere end 160 projekter på globalt plan, der alle har fokus på at udvikle en coronavaccine.

Både England, USA og Kina hævder at være meget tæt på at have en valideret vaccine klar inden længe.

- Både de kinesiske vacciner og den britiske vaccine er relativt simple og vil forholdsvis enkelt kunne færdigudvikles og gives til patienter. Men den amerikanske vaccine har vist sig at have nogle ret kraftige bivirkninger, siger Niels Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut, til TV 2.