Udland

Unge studerende bliver svindlet til at iscenesætte deres egen kidnapning

En far betalte omkring ni millioner kroner i løsesum, fordi han modtog et billede, hvor hans datter var bagbundet og kneblet.

Kinesiske studerende i Sydney i Australien bliver udnyttet i et svindelnummer, hvor deres familier presses til at udbetale store løsesummer.

Svindlerne fisker med et stort net, og det betyder, at der altid vil være nogle, der falder i

Darren Bennett, New South Wales Police

I mange tilfælde tvinges de unge kinesere til at iscenesætte deres egen kidnapning og sende billeder og video til pårørende i Kina.

Det skriver CNN.

Indtil videre har politiet i New South Wales (NSW) alene i år modtaget otte anmeldelser om falske kidnapninger.

Politiet i New South Wales siger, at der er sket en markant stigning i antallet af anmeldelser i løbet af 2020.

Endnu en ung studerende, som er blevet tvunget til at iscenesætte sin egen bortførelse.

Hvordan foregår svindlen?

Ifølge myndighederne foregår der først en udvælgelsesproces, hvor de studerende kontaktes på telefon. Opkaldene kommer fra udlandet, som gør det ekstra svært for politiet at spore gerningsmændene.

Typisk udgiver personen i røret sig for at være en ansat på den kinesiske ambassade i Australien, som siger, at den studerende efterforskes for en forbrydelse i Kina.

Svindlerne kræver, at de studerende betaler løbende "gebyrer" for at undgå arrestation eller udvisning. I flere tilfælde tvinges de studerende til at leje et hotelværelse og forfalske en gidselsituation for at lokke yderligere penge ud af deres familie i udlandet.

I et eksempel betalte en far omkring ni millioner kroner i løsesum til svindlerne, fordi han modtog et billede fra et hotelværelse, hvor hans datter var bagbundet og kneblet.

Efter at have kontaktet politiet blev datteren fundet i god behold på et hotelværelse i Sydney.

Kvinden på billedet iscenesatte sin egen bortførelse.

I andre sager har løsesummen varieret fra mellem 90.000 kroner til 1,3 millioner kroner.

- I nogle tilfælde har familierne betalt alt, hvad de ejede, fortæller politikommissær Darren Bennett fra New South Wales Police til BBC.

Hvorfor går ofrene i fælden?

Ifølge politiet er ofrene gået med til at iscenesætte deres egen kidnapning, fordi de var overbeviste om, at de selv eller deres familier var truet.

- De ofre, vi har været i kontakt med, er traumatiserede og mener, at de har udsat deres familier for reel fare, siger Darren Bennett.

I de fleste tilfælde, hvor politiet er blevet kontaktet, er de unge ofre blevet fundet dagen efter - uden at have lidt fysisk overlast. Ofte har ofrene følt sig for flove til at anmelde forbrydelsen.

Politiet oplyser, at svindlen foregår i så stort et omfang, at det reelt er ganske få unge, der falder i fælden.

- Svindlerne fisker med et stort net, og det betyder, at der altid vil være nogle, som falder i. Det er nok til, at det er meget indbringende for svindlerne, siger Darren Bennett fra NSW.

Han tilføjer, at der de seneste par måneder er sket en kraftig stigning af tilfælde, og at politiet stort set hver weekend får anmeldelser om nye ofre for svindlerne.