Udland

Ekspremierminister skal 12 år i fængsel for milliardsvindel - søn gav DiCaprio en Oscar

Politiet har konfiskeret 1400 halskæder, 567 håndtasker, 423 ure, 1600 brocher og 14 hovedsmykker til en værdi af 273 millioner dollars.

En domstol i Malaysia idømte tirsdag landets tidligere premierminister Najib Razak 12 års fængsel, efter han er fundet skyldig i omfattende svindel og korruption i den første retssag om den milliardstore plyndring af udviklingsfonden 1MDB.

Sagen er blevet beskrevet som et af de største finansielle svindelnumre nogensinde. Det skriver The Guardian.

Borgerne i Malaysia blev franarret mange milliarder dollars, som, de troede, skulle gå til at sikre fremtidige generationer.

Mange af pengene er forsvundet gennem komplicerede finansielle konstruktioner, mens andre penge er gået til dyre tasker og smykker til den tidligere premierminister og hans kone.

Værdigenstande beslaglagt

Ifølge tiltalen har Najib Razak begået underslæb mod 1MDB for 4,5 milliarder dollars, svarende til knap 29 milliarder kroner. Han skulle have overført fire milliarder kroner af beløbet direkte til sin egen bankkonto.

Najib Razak har meddelt, at han vil anke dommen. Han mener, at retssagen er politisk motiveret.

I alt er han tiltalt for 42 lovovertrædelser, og der er planlagt seks retssager mod ham.

Ifølge malaysiske medier vil dommen styrke anklagemyndigheden i de andre retssager.

Den tidligere premierminister blev anholdt i 2018, hvor politiet konfiskerede 1400 halskæder, 567 håndtasker, 423 ure, 1600 brocher og 14 hovedsmykker til en værdi af i alt 273 millioner dollar.

Søn gav Oscar til DiCaprio

Ud over den tidligere premierminister er også hans kone og hans stedsøn anklaget. Sidstnævnte, Riza Aziz, er kendt som produceren på filmen "Wolf of Wall Street".

Riza Aziz, hvis produktionsselskab Red Granite Pictures har produceret ikke bare "Wolf of Wall Street", men også "Dum og Dummere 2", er anklaget for at have hvidvasket for 248 millioner dollars eller 1,6 milliarder kroner.

De skulle være kommet fra 1MDB via en konto i Schweiz.

Riza Aziz gav under indspilningerne af "Wolf of Wall Street" skuespilleren Leonardo DiCaprio en Oscar, der var vundet af Marlon Brando, til en værdi på 600.000 dollars i fødselsdagsgave.

DiCaprio har siden afleveret den til politiet.