Uro efter politivold

Republikansk senator: - Slaveriet er et nødvendigt onde, som unionen er bygget på

Tom Cotton har tidligere opfordret til at bruge militær magt mod demonstranterne i USA.

Delstaten Arkansas' republikanske senator Tom Cotton er kommet i modvind, efter han har kaldt slaveriet i USA for ”et nødvendigt onde, som unionen er bygget på”.

Tom Cotton kom med sin kontroversielle udtalelse i et interview i søndagens udgave af avisen Arkansas Democrat-Gazette.

Senatoren forsvarede i interviewet lovforslaget, der sigter efter at forbyde brugen af statslige midler til at undervise amerikanske skoleelever i det såkaldte 1619-projekt – et initiativ fra avisen New York Times, der redefinerer USA’s omstridte slavehistorie.

- Hele præmissen omkring New York Times’ faktuelle og historisk mangelfulde 1619-projekt, er at USA i dets kerne er et systematisk og uigenkaldeligt racistisk land, siger Cotton til Arkansas Democrat-Gazette.

Et nødvendigt onde

Han tilføjer, at USA er et ædelt land, der bygger på antagelsen om, at hele menneskeheden er skabt lige.

- Vi har altid kæmpet for at leve op til det løfte, og intet land har nogensinde gjort mere for at efterleve det, siger Cotton i interviewet søndag.

Han understreger, at man bør studere baggrunden for USA's slaveri, så man forstår hvilken rolle og betydning, det har haft for nationens historie.

Ellers kan man ikke forstå vores land, siger Cotton, og tilføjer:

- Som landets grundlæggende fædre har sagt, var det et nødvendigt onde, som unionen blev bygget på. Men som Abraham Lincoln sagde, blev unionen bygget på en måde, der havde til sigte at ende slaveriet endegyldigt.

Pulitzer-vinder angriber Cotton

Nikole Hannah-Jones, der blev tildelt dette års Pulitzer-pris for sit indledende essay til 1619-projektet i New York Times, sagde fredag, at Tom Cottons lovforslag ”viser journalistikkens magt mere end noget, jeg nogensinde har gjort i min karriere”.

Søndag skrev Nikole Hannah-Jones på Twitter:

- Hvis slaveri – nedarvet fra slægtled til slægtled, permanent, racebaseret slaveri, hvor det var lovligt at voldtage, torturere og sælge mennesker med fortjeneste for øje – var et ”nødvendigt onde”, som Tom Cotton hævder, så er det svært at forestille sig, hvad der ikke kan retfærdiggøres som et middel, der helliges af målet.

Fundamentet for 1619-projektet er kampen for, at USA skal se årstallet 1619 som nationens fødselsår frem for 1776, hvor Uafhængighedserklæringen blev underskrevet. 1619 er det år, de første afrikanske slaver kom til Nordamerika, og påstanden fra Nikole Hannah-Jones og projektets øvrige bagmænd er, at netop begyndelsen på slaveriet var det, der fødte nationen.

Tom Cottons udtalelse kommer samtidig med, at demonstrationerne i flere amerikanske byer fortsætter efter den sorte amerikaner George Floyds død under en voldsom anholdelse i maj i Minnesota.

I Portland, Oregon har protesterne de seneste dage udviklet sig til sammenstød mellem demonstranter og politi. Det sker, efter præsident Trump har indsat føderale betjente i Portland til at bryde demonstrationerne op.

I modvind - igen

Det er kun godt en måned siden, at Tom Cotton i en omstridt klumme i New York Times kom med en harsk kritik af demonstrationerne mod racediskrimination og politibrutalitet. Her opfordrede Cotton til at bruge militær magt mod demonstranterne.

Klummen fik roser med på vejen af Trump.

Ifølge nyhedsbureauet AFP fik klummen 800 medarbejdere fra avisen til at skrive under i en underskriftsindsamling, der protesterede mod klummens ”fejlagtige påstande”.

Redaktøren James Bennet, der havde besluttet at publicere Tom Cottons klumme, blev fyret efter den massive kritik fra avisens medarbejdere.