Nyt studie viser antistoffer hos hunde og katte - resultaterne kaldes "foruroligende"

Fundet afspejler de resultater, som man har set hos mennesker, lyder det fra professor i mikrobiologi.

13 hunde og seks katte er blevet testet positiv for coronavirus-antistoffer i Italien.

Det viser et nyt stort italienske studie, der har kortlagt smitte hos hunde og katte i løbet af marts, april og maj.

388 hunde og 152 katte blev testet for covid-19 og covid-19-antistoffer.

Ingen af dyrene blev testet positiv for covid-19, men 3,35 procent af hundene havde antistoffer i kroppen, mens 3,95 procent af kattene havde det, viser undersøgelsen, der ikke er blevet videnskabeligt godkendt endnu.

Forskerne bag undersøgelsen beskriver den selv som den største af sin slags til dato.

Foruroligende fund

Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, viser undersøgelsen, at når vi taler coronavirus, så taler vi ikke bare om en smitteudbredelse blandt mennesker, men også blandt dyr.

- Virus vandrer fra mennesker til mennesker, mennesker til dyr og dyr til mennesker. Den her undersøgelse passer meget godt ind i det samlede mønster, som vi tidligere har set, siger Hans Jørn Kolmos til TV 2 og påpeger samtidig, hvorfor det er en vigtig viden at have:

- Det her fund er foruroligende, for det viser, at virus har mange steder at overleve, fortæller han.

Hvis et dyr eller menneske har antistoffer i blodet, er det et tegn på, at man har været inficeret med virussen. Man kan godt have været inficeret uden at have været syg.

Lige så smittede som mennesker

Tallene er på niveau med den del af verdens befolkning, som havde antistoffer i kroppen tilbage i april – altså i midten af det tidsrum, som undersøgelsen er foretaget i.

Dengang sagde Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at omkring 2-3 procent af verdens mennesker havde antistoffer i blodet.

På samme tidspunkt viste en større screening af Region Hovedstadens sundhedsansatte, at 4,1 procent af de 20.000 testede havde dannet antistoffer mod covid-19.

- Det her fund afspejler i store stræk den smitteudbredelse, der har været blandt mennesker, siger Hans Jørn Kolmos.

Større risiko i coronahjem

Af den italienske undersøgelse fremgår det også, at de dyr, som kommer fra et hjem med en coronasmittet person i højere grad udviklede antistoffer end dem, der kom fra hjem, hvor der ikke var coronavirus.

Således testede 12,8 procent af hundene og 4,5 procent af kattene positiv for antistoffer, når de kom fra coronavirus-hjem.

Et resultat, der ikke overrasker Hans Jørn Kolmos.

- Det er en logisk udvikling, at husdyr bliver smittet i hjem, hvor der i forvejen er coronavirus i familien. Hvis virus er i familien blandt mennesker, så risikerer den også at være blandt familiens dyr, forklarer han.

Det er langt fra første gang, at vi har set, at dyr også kan blive smittet med coronavirus.

Tilbage i juni kom det frem, at mink var blevet smittet. Det resulterede i, at besætninger blev slået ned. I samme ombæring fandt man også ud af, at en hund var blevet inficeret med covid-19.