Boris Johnson vil forbyde reklamer for junkfood i kampen mod covid-19

Forskning viser, at overvægtige har forøget risiko for at blive alvorligt syge og dø af covid-19.

Premierminister Boris Johnsons regering går nu til kamp mod overvægt.

Det sker blandt andet i et forsøg på at bekæmpe coronavirussen, der har ramt Storbritannien hårdt.

Det skriver The Guardian.

Et af tiltagene er at forbyde alle junkfood-reklamer på tv og nettet før klokken 21. Desuden vil regeringen forbyde 'køb en og få to'-tilbud på usunde fødevarer.

Eksperter er skeptiske

Forslagene er blevet modtaget med en vis skepsis. Nogle sundhedseksperter er bekymrede for, at man lægger ansvaret for fedme over på den enkelte i stedet for at gøre noget ved den helbredsmæssige ulighed.

- Der er en risiko for, at vi endnu engang kommer til at fokusere på den enkeltes ansvar. Vi har bevæget os ad samme vej før, og det virker ikke. Vi ved, at nøglen til succes med at tackle fedme og andre sundhedsmæssige uligheder ligger i et delt ansvar mellem enkeltpersoner og staten, siger professor Andrew Goddard fra Royal College of Physicians til The Guardian.

Premierminister Boris Johnson var i april selv indlagt på intensiv med covid-19 og har siden tabt i omegnen af seks kilo. Forskning viser, at overvægtige har forøget risiko for at blive alvorligt syge og dø af covid-19.

En tidsindstillet bombe

I sidste måned sagde Boris Johnson, at det var højeste prioritet at tackle nationens fedmeproblem, som premierministeren beskrev som en tidsindstillet bombe. Johnson udpegede ved samme lejlighed briterne som et af Europas mest overvægtige folkefærd.

Flere end 60 procent af de voksne i Storbritannien er overvægtige, viser tal fra Public Health England.

**

Perspektiv

Et målebånd om livet kan afsløre, om man har højere risiko for at udvikle kræft.
Et målebånd om livet kan afsløre, om man har højere risiko for at udvikle kræft. Foto: Shutterstock

Overvægt

Et studie fra april i år viste, at risikoen for at dø af covid-19 er 37 procent større blandt overvægtige.

Forskerne fra Liverpool University mener, at årsagen til den øgede risiko for overvægtige mennesker kan skyldes, at de har nedsat lungefunktion og muligvis mere betændelse i fedtvævet omkring de indre organer.

Ifølge OECD er Malta det land i EU, der har flest svært overvægtige efterfulgt af Storbritannien.

Danmark har færrest svært overvægtige i EU.

PĂĄ verdensplan topper Saudi Arabien OECD's liste, mens USA er pĂĄ andenpladsen.

I Danmark definerer Sundhedsstyrelsen folk med en BMI over 40 som svært overvægtige.

***

Tidligere har Johnsons regering haft det standpunkt, at den ikke ville ”lege barnepige” og bestemme over briternes livsstil, men med de nye lovforslag signalerer regeringen et markant kursskifte.

- Det er svært at tabe sig, men med nogle små ændringer kan vi føle os i bedre form og sundere, skriver Boris Johnson på Twitter, hvor han også har delt en video, hvor han er ude at lufte sin hund.

- Hvis vi alle sammen gør vores del, kan vi reducere sundhedsrisikoen og beskytte os mod coronavirus – og dermed lette presset på NHS (det britiske sundhedsvæsen, red.)

Slut med lokkende slikhylder

I kølvandet på Storbritanniens massive udfordringer med coronavirussen har Boris Johnsons regering lanceret sundhedskampagnen Better Health (bedre sundhed, red.). Den opfordrer briterne til en generelt sundere livsstil og til at smide eventuelt overflødige kilo - blandt andet med hjælp fra en række apps og tilbud fra sundhedsmyndighederne.

- Alle ved, hvor hårdt det kan være at tabe sig, så nu tager vi skridt til at hjælpe alle, der har brug for det, siger Storbritanniens sundhedsminister, Matt Hancock, til nyhedsbureauet Reuters.

- For at støtte folk er vi nødt til at reducere kampagner og annoncer, der påvirker, hvad du køber og hvad du spiser. Støttet af en inspirerende kampagne og nye smarte værktøjer får vi nu nationen til at spise sundt og smide kilo, tilføjer ministeren.

Udover at forbyde reklamer og mængderabatter vil regeringen også forbyde de lokkende hylder med slik ved supermarkedernes udgange.