Krænkelser på arbejdet

Politiker blev kaldt 'kælling' af kollega - hendes modsvar bliver kaldt ekstraordinært

Den unge politiker sætter i en tale ord på en større diskussion om, hvordan kvinder bliver behandlet i politik.

En ung, kvindelig politikers "ekstraordinære" reaktion på en bemærkning fra en mandlig kollega har de seneste dage fået stor opmærksomhed i USA og på sociale medier.

Der er tale om den 30-årige demokrat Alexandria Ocasio-Cortez, som tog ordet i Repræsentanternes Hus og sagde klart fra over for en grænseoverskridende adfærd fra den mandlige kollega.

At en ung kvinde i dag har modet til at stille sig op og offentligt sige fra på den måde gør episoden unik, og viser det skifte der er sket i forlængelse af MeToo-bevægelsen. Det mener Debbie Walsh, der er direktør for Center for Amerikanske Kvinder og Politik på Rutgers Universitet i New Jersey.

- Kvinder føler sig berettigede til at sige fra og tror på, at de vil blive hørt, siger hun til nyhedsbureauet AP.

Episoden, som har fået den unge, kvindelige demokrat op i det røde felt, fandt sted, da hun var på vej ned ad trapperne ved kongresbygningen mandag. Kollegaen - Ted Yoho fra Det Republikanske Parti - konfronterede Alexandra Ocasio-Cortez og kommenterede hendes holdninger til fattigdom og kriminalitet i New York.

Ifølge en journalist fra mediet The Hill, der overhørte konfrontationen, kaldte Ted Yoho hende "ulækker" og sagde, at hun ikke var "ved sine fulde fem". Alexandria Ocasio-Cortez fra det Demokratiske Parti svarede igen og kaldte ham uhøflig, hvortil Ted Yoho kaldte hende en "fucking kælling".

Bruger kone og døtre som skjold

Efterfølgende kom Ted Yoho med en "undskyldning", hvor han beklagede det, som han betegnede som en misforståelse.

- Da jeg har to døtre og har været gift i 45 år, er jeg meget opmærksom på min sprogbrug. Den angivelige udskældning – ord, som pressen har tillagt mig – blev aldrig sagt til min kollega. Og hvis de blev fortolket på den måde, beklager jeg misforståelsen, lød det fra Ted Yoho, der fortæller om sin egen og sin kones fortid, der var præget af fattigdom.

- Jeg kan ikke sige undskyld for min lidenskabelighed eller for at elske min gud og min familie, sagde han på talerstolen.

Og den undskyldning faldt ikke i god jord hos Alexandria Ocasio-Cortez.

- Jeg kunne ikke tillade, at de små piger, jeg tager hjem til, samt ofre for verbale overgreb og det, der er værre, skulle se den undskyldning og se, at vores kongres accepterer den som legitim, sagde hun torsdag eftermiddag i en ti minutter lang tale i Repræsentanternes Hus.

Talen er blevet set 15 millioner gange på det amerikanske tv-netværk C-SPAN, hvilket ifølge tv-stationen gør det til et af de seks mest sete klip nogensinde. Politikeren har også selv delt et videoklip af talen på sociale medier, som er blevet delt over 100.000 gange og liket mere end 380.000 gange.

Alexandria Ocasio-Cortez understregede i sin tale, at man sagtens kan have søstre, døtre, og kvinder i sit liv og samtidig antaste kvinder. Det sker hver dag i USA, sagde hun.

- Jeg er også nogens datter. Min far er - gudskelov - ikke i live til at opleve, hvordan hr. Yoho har behandlet hans datter, sagde hun og fortsatte:

- Jeg er her for at vise mine forældre, at jeg er deres datter, og at de ikke har opdraget mig til at acceptere skældsord fra mænd.

En større diskussion

30-årige Alexandria Ocasio-Cortez - der også går under kaldenavnet AOC - er en interessant karakter i amerikansk politik. Hun er det yngste, kvindelige kongresmedlem, og hun er tidligere bartender i New York.

- Hun har især gjort sig bemærket ved at være skarp på sociale medier og have et følgeskab, som enhver præsidentkandidat kigger misundeligt på, fortæller Mirco Reimer-Elster, der er USA-analytiker for TV 2.

Hendes tale rammer ind i tidsånden og sætter ord på en større diskussion om, hvordan kvinder bliver behandlet i politik, og hun formår at etablere en samtale om kønsdiskrimination, lyder det fra USA-analytikeren.

Alexandria Ocasio-Cortez' tale har fået flere kvindelige politikere til offentligt at sige fra over for sexistisk adfærd.

I talen fortæller Cortez, at hun har mødt nedladende adfærd og kommentarer fra mænd på gaden, i metroen og i sit arbejde som bartender.

- Det er ikke noget nyt, og det er problemet, lyder det i talen, hvor hun også kommer ind på en sag fra sidste år, hvor præsident Donald Trump opfordrede hende og tre andre kongresmedlemmer med anden etnisk baggrund til at rejse hjem med henvisning til Alexandria Ocasio-Cortez' puertoricanske rødder.

Ted Yoho nægter at undskylde for noget, han holder fast i ikke at have sagt.