Italiensk politistation lukket - betjente sigtet for narkohandel, afpresning og tortur

Skandalen er den største nogensinde, der involverer det ellers så respektable carabinieri-korps. Italienerne er forargede.

Den italienske avis La Republica havde i går denne overskrift på forsiden: 'Skammens politistation'.

Politistationen ligger i den norditalienske by Piacenza. Faktisk er det mere korrekt at kalde det en kaserne, for det er her byens carabinierier holder til.

Carabinieri er det særlige italienske militærpoliti, som også udfører mange almindelige politiopgaver, blandt andet optrevling af narkobander.

Men carabinierierne i Piacenza udnyttede i stedet narkohandlere og scorede selv kassen. Seks ud af de syv carabinierier, der er ansat i Piacenza, er nu ifølge La Republica anholdt.

Sagen har rystet indbyggerne i Piacenza og den lokale politianklager.

- Intet af det, der foregik på kasernen, var lovligt. De (carabinierierne, red.) var helt igennem kriminelle, lyder kommentaren i avisen Libertà fra politianklageren Grazia Pradella.

Vi er urørlige

Ifølge sigtelserne har ulovlighederne stået på siden 2017. Det seneste halve år har det italienske politi for økonomisk kriminalitet overvåget de nu sigtede carabinierier.

Blandt andet er deres telefoner blevet aflyttet. I en samtale mellem to af de sigtede, siger den ene: - Jeg har skabt en kriminel bande, venner. Kort sagt, vi har bygget en pyramide. Vi står på toppen af den - mig, dig og ham - vi er urørlige.

De var så sikre, at de tog fotos af hinanden, hvor de står med bundter af pengesedler, som de har tjent på narkohandel og afpresning.

Men helt så urørlige var de ikke. Tirsdag blev de seks carabinierier anholdt, og politikasernen i Piacenza blev lukket.

Indehaveren af en bar nær politistationen er rystet over afsløringerne. Han har kendt betjentene i lang tid og kan ikke tro, hvad de er sigtet for.

Aktionen kommer bag på de fleste indbyggere i Piacenza, der som de fleste andre italienere, har stor respekt for carabinieri.

- Jeg har kendt dem i lang tid. Vi var en slags venner, og vi har været på motorcykeltur sammen. De var gode kunder og høflige. Ingen kunne have gættet sådan noget. Jeg kan stadig ikke tro det, fortæller ejeren af en bar ved siden af den nu lukkede politistation til den italienske tv-station Sky TG24

Forargelsen vil ingen ende tage

TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, fortæller, at forargelsen ingen ende vil tage, efter det er kommet frem, at carabinierierne har ført et dobbeltliv. Udadtil i flotte uniformer og som stolte repræsentanter for staten - og bag kulissen hårdkogte kriminelle.

- Det er første gang, man lukker en hel politistation og anholder alle på nær én. Der er sluppet billeder ud af betjentene med masser af pengesedler i hånden og fede grin, og et foto af en af cheferne med sin kone i en swimmingpool med drinks i hånden, lyder det fra Eva Ravnbøl i Rom.

Giuseppe Montella, som chefen hedder, levede et ekstravagant liv med blandt andet 11 nye biler i løbet af ni år, 24 forskellige bankkonti, og han havde gemt et stort beløb i kontanter i pengeboksen på stationen i Piacenza. - Et sikkert sted, som han ifølge telefonaflytningen forklarede en kollega.

Det, som vækker mest forargelse blandt italienerne, er, at carabinierierne, mens der var udgangsforbud på grund af corona, har givet eller solgt tilladelser til pushere, så de frit kunne forlade deres hjem.

- I begyndelsen af coronakrisen måtte borgerne i Italien kun gå ud at købe mad og medicin og var ellers beordret til blive hjemme, men narkohandlere fik et politistempel på, at de havde en særtilladelse til at bevæge sig rundt. Givetvis med en søforklaring om, at de skulle noget vigtigt, forklarer Eva Ravnbøl.

Perspektiv

Alle tav om drab

Carabinieri havde en anden kedelig sag sidste år. Her blev det afsløret, at nogle carabinierier havde slået og sparket hashpusheren Stefano Cucchi i Rom 10 år tidligere, hvor han efter en uge afgik ved døden. Den episode løj alle involverede om - også højtstående ledere i systemet. Til sidst, efter årevis i retten, brød en af de tilstedeværende sammen og tilstod at have været med til mishandlingen af Stefano Cucchi. Hans søster, der er advokat, havde kæmpet nat og dag i lang tid for at få sandheden frem. Det værste ved den historie var alle de lag af overordnede, der beordrede alle til at tie om overfaldet på Stefano Cucchi.

Pushere udsat for tortur

Ifølge anklageren opførte carabinierierne i Piacenza sig som om, de tilhørte en mafia.

Ud over at give pushere udgangstilladelser viser det 326 sider lange anklageskrift, at carabinierierne også udsatte dem også for afpresning. Og makkede de ikke ret, blev de slæbt ind på stationen, hvor carabinierierne ifølge sigtelserne udsatte dem for vold og tortur.

De seks carabinierier er også sigtet for at have tilranet sig tyvekoster og for ulovlige anholdelser.

Efterforskningen af sagen fortsætter. Andre 12 personer mistænkes for at have været involveret i ulovlighederne på politistationen i Piacenza.

Blandt andre er hustruen til lederen af stationen i Piacenza, Giuseppe Montella, blevet sigtet for hæleri.