Udland

Hvorfor eskalerer konflikten mellem Kina og USA nu - og kan det få betydning for Danmark?

I denne uge har USA og Kina beordret et konsulat i modpartens land lukket. Der er flere årsager til, at det sker netop nu, siger ekspert.

De seneste dage er den diplomatiske konflikt mellem USA og Kina blevet skærpet.

Onsdag gav USA ordre til, at Kina skulle lukke det kinesiske konsulat i Houston i Texas, og som modsvar beordrede kineserne fredag det amerikanske konsulat i millionbyen Chengdu i det sydvestlige Kina lukket.

Hvorfor ser vi denne udvikling nu, og hvad kan det få af betydning?

TV 2 har bedt Martin Marcussen, professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, forklare den diplomatiske konflikt mellem USA og Kina og pege på eventuelle danske perspektiver.

Hvorfor har USA bedt Kina lukke konsulatet i Houston?

USA's præsident, Donald Trump, siger, at lukningen af konsulatet er sket for at beskytte amerikansk ejendom og for at beskytte amerikanernes private informationer. USA har i denne uge blandt andet beskyldt kinesiske hackere for at stjæle corona-data.

Udenrigsminister Mike Pompeo har desuden kaldt konsulatet i Houston "et knudepunkt for spionage og tyveri af intellektuel ejendom".

Men Martin Marcussen siger, at der også kan være en anden forklaring.

- Her i en valgkampsituation, hvor Trump har behov for at få opmærksomheden væk fra en række andre emner, er det altid virkningsfuldt at fokusere på en fjende. Men det er et farligt spil, for det er en konflikt, der kan eskalere, siger han om præsidenten, der blandt andet har modtaget stor kritik for sin håndtering af corona-epidemien.

Natten til torsdag sagde Trump, at han er klar til beordre flere kinesiske konsulater i USA lukket.

- Det er altid muligt, lød det.

Hvorfor eskalerer konflikten lige nu?

Konflikten mellem USA og Kina er ikke ny. De seneste år har de to stormagter blandt andet kæmpet en handelskrig. Under coronapandemien har Trump derudover gentagne gange kritiseret Kinas håndtering af virussen.

Senest har USA så indført sanktioner, efter Kina i slutningen af juni måned indførte ny sikkerhedslovgning i Hongkong, der også er blevet kritiseret af EU.

Kombinationen mellem øget kinesisk aggressivitet og vestlig kritik af Kina er en sprængfarlig cocktail, vurderer Martin Marcussen.

- Vestens konflikt med Kina har stille og roligt udviklet sig siden 2016. På alle områder - de økonomiske, sikkerhedsmæssige, politiske og diplomatiske - er Kina begyndt at indtage en mere proaktiv og aggressiv tilgang, siger han.

Mange vestlige landes boykot af den kinesiske telegigant Huawei har også eskaleret konflikten, mener Martin Marcussen. I sidste uge udelukkede Storbritannien Huawei som leverandør til 5G-nettet.

USA har appelleret andre lande til at droppe Huawei ud fra en frygt for, at brugen af det kinesiske firma vil gøre det lettere for den kinesiske regering at udspionere eller cyber-angribe andre lande.

Hvordan kan konflikten udvikle sig - og kan den få betydning for Danmark og EU?

På nuværende tidspunkt er der tale om en konflikt på diplomatisk niveau, men den kan eskalere til militært niveau og øge truslen om krig, lyder vurderingen fra Martin Marcussen.

- Det er en konflikt, der godt kan eskalere til et farligt niveau. USA har blandt andet for nylig sendt to hangarskibe til det sydkinesiske hav, siger Martin Marcussen.

Også Danmark og EU kan blive involveret i konflikten, vurderer han.

- I Danmark har vi hidtil været vægelsindede. Vi har ønsket, at det ville gå væk af sig selv, og at andre - især EU - kunne træde i karakter. Denne tilgang er nok ved at ændres, siger Martin Marcussen.

Han peger blandt andet på den seneste tids danske kritik af undervisningscentre i Danmark, der har fået millioner af kroner i støtte af den kinesiske stat.

- I første omgang har vi i Danmark taget debatten om Huawei. I anden omgang er vi begyndt at diskutere Confucius-centrene i Danmark og andre centre. Snart vil måske også de mange venskabsby-aftaler mellem danske og kinesiske byer set efter i sømmene, siger han.

Men de danske politikere vil gerne undgå lukning af kinesiske konsulater i Danmark:

- Ingen ønsker sig, at den kinesiske ambassade i Danmark involveres, eller at den danske ambassade og vores generalkonsulater og innovationscenteret i Kina trækkes ind i dette. Også Det Danske Kulturinstituts afdeling i Beijing er fredet, tror jeg. Vi går på listefødder, siger Martin Marcussen.

Men situationen kan eskalere, og i sidste ende kan disse institutioner blive inddraget, mener Martin Marcussen. Han kan dog ikke forestille sig, at Danmark går enegang. Her har EU en vigtig rolle:

- EU kan få rollen som den voksne i rummet. EU kan mægle i konflikten, samtidig med at man fra EU's side er kritisk over for for eksempel de kinesiske overgreb på menneskerettighederne, siger Martin Marcussen.