Udland

Eksperter bønfalder Trump efter eksplosion i smittede: - Luk landet ned igen og start forfra

USA vender først tilbage til en normaltilstand i 2021, lyder vurderingen fra USA's toprådgiver på sundhedsområdet.

Coronakrisen er ude af kontrol i USA, og derfor bør landet lukke ned.

Sådan lyder budskabet i et åbent brev til de amerikanske politikere fra mere end 150 sundhedseksperter i landet under overskriften: "Luk ned, begynd forfra, og gør det rigtige".

Ifølge sundhedseksperterne kunne 99 procent af alle coronarelaterede dødsfald været undgået, hvis USA havde håndteret virussen på samme måde som eksempelvis Sydkorea, Australien eller Singapore.

- Lige nu er vi på vej til at tabe flere end 200.000 liv til coronavirussen frem til 1. november. Alligevel kan man i mange stater fortsat drikke på barer, blive klippet, spise indenfor på restauranter, få en tatovering eller massage og en myriade af andre behagelige, men ikke livsvigtige ting, skriver de.

Brevet kommer, efter landet torsdag registrerede over 1000 nye coronarelaterede dødsfald for tredje dag i træk.

I alt er 144.304 døde med coronavirus i USA, der dermed er det hårdest ramte land i verden.

Vil have 210.000 til opspore coronavirus

Medunderskriverne af brevet kritiserer særligt forholdene for landets sundhedsmedarbejdere og en manglende smitteopsporingsindsats.

Derfor bør alle med influenzalignende symptomer testes, der skal sikres flere værnemidler til sundhedsmedarbejdere, og så skal der oprettes en enhed, som kan opspore alle, der er mistænkt for at være smittet med coronavirus.

- Hvis ikke vi gør dette, vil konsekvenserne blive uoverskuelige. Vi er nødt til at nulstille vores håndtering af coronavirussen, skriver eksperterne, der vurderer, at der mindst skal ansættes yderligere 210.000 personer til smitteopsporing.

USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse vurderer, at 41 procent af amerikanerne i forvejen har en sygdom, der øger risikoen for alvorlige følgevirkninger, hvis de smittes med coronavirus.

Tirsdag blev 164 par tomme sko stillet op på græsplænen foran Kongressen som en demonstration til minde om de sundhedsmedarbejdere, der har mistet livet under coronapandemien.

Samtidig har fagforeninger kritiseret delstater for at tvinge læger og sygeplejersker på job, selvom de har haft symptomer på coronavirus.

Normaltilstand vender først tilbage i 2021

Det er langtfra første gang, at sundhedseksperter kritiserer de amerikanske politikere for deres håndtering af pandemien.

USA's toprådgiver på sundhedsområdet, Anthony Fauci, advarede allerede i maj mod at genåbne USA for hurtigt.

I en mail til New York Times skrev han, at USA ville blive ramt af en boomerang, hvis man gik for hurtigt frem:

- Hvis vi springer kontrolpunkter over i retningslinjerne om at genåbne USA, risikerer vi adskillige udbrud over hele landet. Det vil ikke kun resultere i unødvendig lidelse og død, men vil også forsinke vores mål om at vende tilbage til normalen.

Torsdag blev Fauci så konkret, da han i et interview med CNN vurderede, at USA først er tilbage på fode, når en vaccine er fundet og kan produceres i millioner af eksemplarer.

- Jeg tror, vi kan have en effektiv vaccine et godt stykke ind i 2021. Hvis vi kan vaccinere størstedelen af befolkningen dér, kan vi overveje at vende tilbage til en normaltilværelse, siger Fauci.

Pressede hospitaler

USA har netop rundet fire millioner smittede, og blandt andet Florida er hårdt ramt af virussen.

Antallet af hospitalsindlæggelser er steget med 37 procent på bare 12 dage, og 53 hospitaler har ikke flere senge.

I Miami var belægningsgraden på hospitalerne på 127 procent mandag, og det får den lokale leder af Floridas sundhedsdepartement, Nicholas Namias, til at slå alarm.

- Hvor der er en patient, finder vi en seng. Men når det så går op for en, at vi har brug for tyve senge mere, spørger man sig selv, hvor skal vi finde plads til dem?

5518 personer er døde som følge af covid-19 i Florida.

Dropper partikonvent i Florida

Donald Trump har endnu ikke forholdt sig til kritikken i brevet, men på grund af situationen i Florida valgte præsident Trump torsdag at droppe Republikanernes konvent i august i Jacksonville.

Det er ifølge Trump ikke det rette tidspunkt at holde et stort konvent med masser af mennesker.

- Jeg kunne forestille mig medierne sige: "Uh, det her er meget usikkert". Det er svært for os at sige, at vi vil have en hel masse mennesker samlet på et sted og samtidig sige til andre, at det bør de ikke gøre, siger han.

Aflysningen af konventet betyder dog ikke, at Trump skal frygte for sit kandidatur.

På et formelt møde i North Carolina vil Trump officielt blive udnævnt som republikanernes præsidentkandidat.