Coronavirus

WHO-direktør går i rette med USA: Påstand er usand og uacceptabel

WHO er fokuseret på at redde liv og vil ikke lade sig distrahere, lyder det fra generaldirektør.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har længe måttet høre på meget kritik og mange beskyldninger fra Donald Trump og hans administration.

Men nye beskyldninger, der skal være fremsat for lukkede døre, har nu fået WHO’s generaldirektør, Tedros Ghebreyesus, til at gå i rette med den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo.

Mike Pompeo, som onsdag besøgte Danmark, var tirsdag i London, og her sagde han ifølge britiske medier, at WHO’s generaldirektør, Tedros Ghebreyesus, er ”købt” af Kina.

Men det er en ”usand og uacceptabel” påstand, lyder det torsdag fra Tedors Ghebreyesus, skriver nyhedsbureauet AP.

- Hvis der er én ting, der virkelig betyder noget for os, og som burde betyde noget for hele det internationale samfund, er det at redde liv. Og WHO vil ikke lade sig distrahere af disse bemærkninger, siger Tedros Ghebreyesus på et pressemøde.

"Købt" af Kina

Ifølge The Times og The Telegraph sagde Mike Pompeo, at han har efterretninger, der indikerer, at Tedros Ghebreyesus er ”købt” af Kinas regering, og at valget af ham som generaldirektør i 2017 direkte har resulteret i, at briter er døde med coronavirus.

Mødet blev holdt for lukkede døre sammen med medlemmer af det britiske parlament, og aviserne baserer deres oplysninger på anonyme kilder.

Iain Duncan Smith, der er medlem af parlamentet for Det Konservative Parti var til stede på mødet. Han bekræfter overfor det amerikanske medie Bloomberg, at Mike Pompeo sagde, at Kina i 2017 påvirkede generaldirektør-valget i WHO, så Tedros Ghebreyesus vandt.

Under coronapandemien har Donald Trump og hans administration vedvarende kritiseret WHO og beskyldt organisationen for at være partisk med Kina.

- Af en eller anden grund, selvom de hovedsageligt finansieres af USA, er de alligevel Kina-centriske. Det vil vi se nærmere på. Heldigvis afviste jeg deres råd om at holde vores grænser åbne til Kina, sagde Donald Trump i starten af april.

Trak USA ud af WHO

Donald Trump har også kritiseret WHO for at have tøvet for længe med at kalde udbruddet af coronavirus for en pandemi.

Han har siden trukket USA fra Verdenssundhedsorganisationen.

USA har den seneste tid oplevet en stor stigning i nye tilfælde af coronavirus. Ifølge Johns Hopkins University har landet torsdag passeret fire millioner bekræftede tilfælde.

Siden coronaudbruddets begyndelse har USA registreret over 143.000 dødsfald med covid-19. Det er flere end noget andet land i verden. Brasilien har næstflest med godt 82.000 dødsfald, og derefter kommer Storbritannien med godt 45.000.