Udland

Efter 20 mislykkede forsøg - Rusland og Ukraine indgår komplet våbenhvile

Siden 2014 har konflikten i det østlige Ukraine kostet over 13.000 mennesker livet.

En komplet våbenhvile er blevet indgået i det østlige Ukraine, meddeler det ukrainske præsidentkontor ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Flere end 20 gange er forsøg på en fuldstændig våbenhvile indtil videre slået fejl.

Med de mange fejlslagne forsøg på en våbenhvile mellem parterne følger en vis skepsis fra indbyggerne i området.

Det fortæller TV 2s Rusland-korrespondent, Claus Borg Reinholdt:

- Folk vil gerne se, om det i virkeligheden bliver implementeret. Våbenhvileaftalerne er gang på gang blevet knægtet i det her område, så man vil vente og se, om parterne vitterligt vil gøre deres for at opretholde den her våbenhvile. Umiddelbart synes jeg, det er et skridt i den absolut rigtige retning.

13.000 er dræbt

I det østlige Ukraine har ukrainske regeringsstyrker og pro-russiske separatister taget del i en ulmende konflikt siden 2014.

I alt er over 13.000 mennesker blevet dræbt.

De største kampe blev afsluttet med en våbenhvile i Hvideruslands hovedstad, Minsk, i 2015.

Men siden har sammenstød jævnligt været skyld i, at både civile, ukrainske soldater og separatister har mistet livet.

En afgørende aftale

Præsidentkontoret melder ifølge Reuters, at en fuldstændig våbenhvile er afgørende for, at Minsk-aftalen kan blive implementeret.

- Gennembruddet er resultatet af effektivt arbejde fra den ukrainske delegation med støtte fra vores internationale partnere i Berlin og Paris, melder præsidentkontoret.

Ifølge nyhedsbureauet dpa anses en våbenhvile som en vigtig forudsætning for et nyt ukrainsk krisetopmøde.

Både Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har sagt, at de ønsker at bringe Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans ukrainske modstykke, Volodimir Zelenskij, sammen til et møde igen.

Iskold stemning

I den franske hovedstad, Paris, mødtes de to ledere for første gang ansigt til ansigt i december med netop Merkel og Macron på sidelinjen.

Under mødet faldt flere aftaler på plads, men stemningen var iskold, og der var hverken øjenkontakt mellem Putin og Zelenskij eller noget indledende håndtryk.

Zelenskij har haft som mål at løse konflikten, siden han sidste år blev valgt, skriver Reuters. Der er blandt andet blevet arrangeret en række fangeudvekslinger.

Ukraine og Rusland har haft et fjendtligt forhold, siden Rusland i 2014 annekterede halvøen Krim og støttede oprøret i øst.