Donald Trump

Biden kalder Trump den første præsident i USA, der er racist

Ifølge Mirco Reimer-Elster er den skærpede retorik fra Joe Biden et forsøg på at appellere til vælgerne på den yderste venstrefløj.

Joe Biden, der er demokraternes bud på en kommende præsident i USA, langer ud efter Donald Trump.

I forbindelse med et arrangement, som servicemedarbejdernes internationale union stod bag, sagde Biden, at Trump er "den første racist, der vinder præsidentembedet i USA". Det skriver CNN.

Det skete, da en sundhedsmedarbejder med sydkoreansk baggrund fortalte, at hun i et supermarked var blevet chikaneret på grund af sin etnicitet.

"Meget vred"

Joe Biden svarede, at hendes oplevelse gør ham "meget vred", og han udtrykte en harme over Donald Trumps måde at omtale coronavirus på. Trump har gentagne gange omtalt den som ’China virus’ og 'Kong Flu'.

Biden kaldte det desuden "kvalmende", hvordan Trump, ifølge ham, behandler folk baseret på deres hudfarve og nationale oprindelse.

- Ingen siddende præsident har nogensinde gjort det. Aldrig, aldrig, aldrig. Ingen republikansk præsident har gjort det. Ingen demokratisk præsident. Vi har haft racister, de har eksisteret og har prøvet at blive valgt som præsident. Han er den første, der har gjort det, sagde Joe Biden.

Analytiker: Skal mobilisere vælgere

Mirco Reimer-Elster, der er TV 2s USA-analytiker, er ikke overrasket over den - for Joe Biden - usædvanligt hårde retorik.

- Joe Biden står i det dilemma, at hvis han skal vinde valget, skal han i høj grad mobilisere vælgere. Noget Trump er meget god til. Det kræver blandt andet, at han appellerer til vælgerne langt ude på venstrefløjen, for hvem det er åbenlyst, at Trump er racist.

Mirco Reimer-Elster peger på, at 78-årige Joe Biden med sine mange år i politik selv har siddet i perioder, hvor der er blevet vedtaget lovgivninger blandt andet mod kriminelle, der i høj grad ramte sorte amerikanere.

- Han skulle tage en snak med Obama om emnet

Mirco Reimer-Elster studser desuden over Joe Bidens udsagn om, at Donald Trump er den første valgte præsident med racistiske tendenser.

- Man kan undre sig over udsagnet, når man tænker på, at han har brugt otte år på at sidde i Det Hvide Hus og kigge på præsidentportrætter. USA er et samfund, der havde raceadskillelse indtil 1960'erne, som også blev støttet af demokraterne.

- Han har brugt meget tid det seneste på at fremture med sin gode kammerat Barack Obama. Det kunne være, at han skulle tage en snak med ham om emnet, siger Mirco Reimer-Elster.

USA har blandt andet haft 12 præsidenter, der selv var slaveejere, mens flere andre amerikanske præsidenter har været for raceadskillelse og er kommet med racistiske bemærkninger både i privat og offentligt regi.

Rådgiver korrigerede

Joe Bidens politiske rådgiver, Symone Sanders, var da heller ikke sen til at korrigere Bidens udsagn i en udtalelse, som CNN refererer fra.

- Der har været en række racistiske præsidenter, men Trump skiller sig ud – især i moderne historie – fordi han gjorde racisme og opdeling til et vigtigt kort i sin kampagne og vandt.

CNN spekulerer i, at Joe Biden kunne have refereret til den tidligere guvernør i Alabama, George Wallace, der prøvede på at blive præsident i 1960'erne. Wallace støttede åbenlyst raceadskillelse og prøvede forgæves at blive præsident fire gange for det demokratiske parti.

- George Wallace’erne i vores lands historie, der har kørt på disse hadfyldte temaer, har tabt, siger Symone Sanders.

Talsperson for Trump kritiserer udtalelsen

En talsperson for Trumps valgkampagne, Katrina Pierson, kritiserer Joe Bidens udtalelse, som hun kalder "fornærmende over for sorte vælgeres intelligens".

- Præsident Trump elsker alle mennesker, arbejder hårdt for at styrke alle amerikanerne og får mere opbakning fra sorte vælgere end nogen anden republikansk præsidentkandidat i nyere tid, skriver Pierson i en pressemeddelelse.

Ifølge Mirco Reimer-Elster tyder det på, at Joe Biden talte over sig i sin iver efter at ramme Trump og appellere til vælgerne ude på venstrefløjen.

- Det er risikoen, når man prøver at skrue op for retorikken. Så risikerer man at ramme ved siden af, siger han.