Coronavirus

Satte 164 par tomme sko foran Kongressen: - Ingen ord dækker helt den vrede og sorg, jeg føler

Sundhedsansatte kæmper i frontlinjen mod covid-19, men arbejdsforholdene er under al kritik, mener fagforeninger.

164 par tomme sko blev tirsdag stillet op på græsplænen foran Capitol-bygningen i Washington, hvor den amerikanske kongres holder til, for at mindes de sundhedsarbejdere, som har mistet livet under coronapandemien.

- Ingen ord dækker helt den vrede og sorg, jeg føler her til morgen. Mødre, fædre, sønner og døtre. Alle er borte, lød det fra Stephanie Simms fra fagforeningen National Nurses United (NNU), der stod bag aktionen.

NNU ønsker, at Kongressen skal tage større ansvar for arbejdsforholdene for de ansatte på landets sygehuse, som sætter livet på spil i kampen mod coronasmitten.

En af de sundhedsarbejdere, som har mistet livet med coronasmitte, er Chantee Mack. Hun døde i foråret, da covid-19 ramte Prince George's County Health Department i Maryland, hvor Chantee Mack var ansat som sundhedsarbejder.

44-årige Chantee Mack havde helbredsproblemer og bad derfor - to gange - om lov til at arbejde hjemmefra, så hun ikke udsatte sig selv for fare.

Det blev afvist - og otte uger senere døde Chantee Mack med covid-19.

Sundhedsvæsen under pres

Mindst 20 sundhedsarbejdere blev smittet med covid-19 under udbruddet på hospitalet. Flere havde deltaget i det samme møde, hvor de ansatte sad for tæt samlet. Det skriver nyhedsbureauet AP.

- Vi er dem, der bliver tilkaldt under en nødsituation. Vi er uundværlige. Folk ser os ikke som akutreddere, men det er vi, siger en af Chantee Macks kolleger, Rhonda Wallace.

Sundhedsvæsnet i USA er under et voldsomt pres som følge af coronasmitten. Samtidig kritiseres politikerne for at vende det blinde øje til de økonomiske udfordringer, som hospitaler landet over oplever.

Sundhedsansatte i andre delstater som Ohio, Oregon, Californien og Georgia er også blevet smittet med coronavirus, og flere af dem er blevet presset til at gå på arbejde, efter at de er testet positive for covid-19, lyder kritikken fra flere fagforeninger. Det skriver AP.

Vil ikke forholde sig til kritik

Prince George's County Health Department i Maryland, hvor Chantee Mack arbejdede op til sin død, vil ikke forholde sig til kritiske spørgsmål omkring hendes dødsfald.

Ledelsen siger i stedet, at de er kede af at have mistet en værdsat medarbejder, som havde arbejdet på hospitalet siden 2001:

- Hun var en dedikeret sundhedsarbejder, som gjorde en forskel for patienternes sundhed og velvære, lød det i en udtalelse.

Chantee Mack arbejdede på en afdeling med speciale i seksuelt overførte sygdomme, hvor en af hendes opgaver var at give folk svar på deres prøver vedrørende sygdomme som gonorré, syfilis og hiv.

Så selvom Mack ikke arbejdede direkte med covid-19-patienter, var hun blandt 100 ansatte, som blev anset for essentielle for hospitalets nødberedskab under pandemien.

Midt i marts modtog flere ansatte et tilbud om at arbejde hjemmefra – herunder Chantee Mack. Men hendes ansøgning blev afvist, selvom det meste af hendes job bestod i at foretage telefonopkald og skrive breve.

141.000 er døde i USA

De seneste seks dage har antallet af nye smittede med coronavirus i USA været rekordhøjt med over 60.000 nye tilfælde om dagen.

Særligt de sydlige og vestlige delstater er ramt af coronavirussen.

USA er det land i verden, der er hårdest ramt af pandemien målt på antal smittede og coronarelaterede dødsfald.

I alt er mere end 3,8 millioner personer testet positiv for corona, mens over 141.000 coronapatienter er døde i USA, viser tal fra Johns Hopkins University.