Uro efter politivold

New Yorks politi rydder teltlejr efter månedlang protest

Gennem den seneste måned har demonstranterne bygget biblioteker, badefaciliteter og fælleskøkkener.

Efter knap en måneds konstante demonstrationer har politiet nu ryddet pladsen foran New Yorks rådhus.

Det skriver The Guardian.

Her havde demonstranter fra Defund the Police-bevægelsen i knap en måned været samlet alle døgnets timer som en reaktion på drabet på den 46-årige George Floyd under en anholdelse i Minneapolis.

Demonstranterne krævede nedskæringer i budgettet for New Yorks politi på mindst 1 milliard dollars – svarende til knap 6,5 milliarder kroner - og at pengene i stedet skulle bruges på blandt andet uddannelse.

Men selvom New Yorks byråd imødekom kravet den 1. juli, fortsatte demonstrationerne, mens pladsen udviklede sig fra en improviseret lejr til et lille, isoleret samfund.

Mad, bad og internet

Mens mad, vand, tæpper og andre fornødenheder blev afleveret til lejren af frivillige, gjorde demonstranterne hvad de kunne for at gøre deres midlertidige hjem beboeligt.

De oprettede et fælleskøkken, byggede bad- og toiletfaciliteter, fik installeret internet og lavede fælleshaver. Og mens læger sørgede for at hjælpe de syge, sørgede en ”nedtrapningsenhed” med orange armbind for ro og orden.

Men det var også tydeligt, at lejren ikke bare var en spontan mini-festival midt i New York City.

Når der ikke blev spist, sovet, danset og spillet kort, samledes demonstranterne sig nemlig i store demonstrationer med kampråb som ”Black Lives Matter” og ”Defund the Police.”

Men efter nattens politiaktion er det nu slut.

Kun graffiti er tilbage

Selvom demonstranterne havde slået lejr på en plads lige uden for New Yorks rådhus, havde myndighederne indtil i nat afholdt sig fra at rydde parken.

Men natten til onsdag bevægede en kæde af kampklædte betjente sig ind på pladsen, hvor de tvang de tilbageværende demonstranter ud.

Efter nogle få sammenstød og seks anholdelser forlod demonstranterne kort før daggry parken, og ifølge New Yorks politichef, Dermot Shea, kom ingen til skade.

Onsdag er det eneste, der er tilbage af demonstrationen, graffiti og ødelagte telte, og ifølge politiet vil området være lukket i "flere uger," mens der ryddes op.

Rydningen af parken kommer, efter New Yorks demokratiske borgmester, Bill de Blasio, gennem den seneste måned er blevet opfordret til at fjerne demonstrationen. Men indtil nu har han holdt sig tilbage.

- Den beslutning vil blive taget af NYPD (New Yorks politi. Red) som tingene udfolder sig. Vi ser på situationen hver dag, sagde han tirsdag ifølge The Guardian.